5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çulluk doğal yaşama bırakıldı

YARALI ÇULLUK, TEDAVİDEN SONRA DOĞAL YAŞAMA BIRAKILDI

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde avcılar tarafından vurulduğu tahmin edilen ve yaralı halde bulunan çulluk, iyileştirildikten sonra doğal yaşama bırakıldı.

Taşucu beldesinde kafe işletmeciliği yapan Ömer Yıldırım, 5 gün önce iş yerinin önünde yaralı halde bulduğu çulluğu, beldedeki bir veterinere götürerek tedavisini yaptırdı. İyileşmesinin ardından ise çulluk; Yıldırım, kızı Tutku ile kızının arkadaşları Berikan Aydoğan ve Haluk Can Dişden tarafından Göksu Deltası'na götürülerek doğal yaşamına bırakıldı.

Ömer Yıldırım, çulluğu doğal yaşamına bırakmadan önce yaptığı açıklamada, bu kuşu 5 gün önce bir kedi tarafından iş yerinin önünde kovalanırken bulduğunu kaydetti. Çulluğun avcılar tarafından vurulduğunu tahmin ettiğini, kanatları ile ayaklarından yaralandığını ifade eden Yıldırım, 5 gün süren tedavinin ardından iyileşmesiyle birlikte kuşu doğal yaşama bıraktıklarını belirtti.

Kızı Tutku ile kızının arkadaşları tarafından çulluğa "Uzun burun" adının verildiğini vurgulayan Yıldırım, "Kızım ve arkadaşları ona çok alışmışlardı. Ayrıca ben ve iş yerime gelen müşteriler de bu kuşu çok sevdiler. Ondan ayrılmak bizi üzüyor ama yapacak da bir şey yok. Çünkü onu doğal yaşamına bırakmamız gerekir" dedi.

Tutku Yıldırım ve arkadaşları ise çulluğu çok sevdiklerini, ondan ayrılacak olmaya bir taraftan üzülürken, diğer taraftan da onun yeniden doğal ortamda yaşama devam edecek olmasına sevindiklerini söylediler.

 

ÇULLUĞUN ÖZELLİKLERİ

Çulluğa çeşitli yörelerde "Yelve", "Hoca Ali", "Kazıklı", "Meşe tavuğu", "Lökeşe" gibi çeşitli isimler veriliyor. Çulluğun ortalama boyu 35-38 cm ve ortalama ağırlığı 320 gram. Genel görünüşü kestane rengi. Üzerinde pas rengi ve sarımtırak lekeler var. Uzun bir gagası ve büyük siyah gözleri var. Çulluğun erkeğini dişisinden ayıran belirgin bir görünüşü yok.

Çulluklar ülkemizde ekim ayı başlarından mart ayı sonlarına kadar görülüyor. Havalar soğumaya, yüksek kesimlere kar yağmaya başladığı zaman, çulluklar yüksek kesimlerden alçaklara iniyorlar.

Çulluklar, yaşamlarını toprak altında yaşayan böcek, kurt, solucanları yiyerek sürdürürler. Bu yüzden çulluklar ılıman ve nemli iklimlerde yaşamak zorundadırlar. Akşamın alaca karanlığı bastığında çulluklar ormandan çıkarak az ağaçlı dere kenarı otlaklara, çayırlara ve su birikintilerinin olduğu çalılara gelerek yemlenirler.

Çulluklar yuvalarını ormanların kuytu yerlerine yaparlar. Çulluk, kuluçkaya yatmadan önce 4 yumurta yapar. Kuluçka süresi 22 gündür. Yumurtalar oldukça yuvarlak, mat ve pas rengi üzerine kahverengidir. Çulluk senede sadece bir kez kuluçkaya yatar. Bunun sebebi ise ikinci batımda çıkacak olan yavruların göçlere hazır hale gelememesidir.

YARALI ÇULLUK, TEDAVİDEN SONRA DOĞAL YAŞAMA BIRAKILDI
YARALI ÇULLUK, TEDAVİDEN SONRA DOĞAL YAŞAMA BIRAKILDI
YARALI ÇULLUK, TEDAVİDEN SONRA DOĞAL YAŞAMA BIRAKILDI
YARALI ÇULLUK, TEDAVİDEN SONRA DOĞAL YAŞAMA BIRAKILDI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2009 Cuma 11:25:05
Güncelleme :6 Kasım 2009 Cuma 12:02:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?