5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

ÇYDD Gençlik Kurultayı Mersin'de

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından bu yıl 13.'sü organize edilen 'Gençlik Kurultayı' Mersin'de gerçekleştiriliyor. Türkiye genelindeki 94 şubeden toplam 220 üniversitelinin katıldığı kurultayda öğrenciler kendi sorunlarını tartışacak.

ÇYDD Mersin Şubesi ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) işbirliğinde düzenlenen kurultay kapsamında MEÜ Çiftlikköy Merkez Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde açılış töreni gerçekleştirildi. Burada konuşan ÇYDD Gençlik Sorumlusu Osman Karaduman, bugün gelinen noktada üniversitelerin toplumla, sivil toplum örgütleriyle iç içe sosyal sorumluluk projeleri üretmesi gerektiğinin altını çizdi.

Karaduman, "Biz bilim insanları laboratuarlarda çalışmayı, yayınlar yapmayı çok severiz. Bu yayınların özellikle yabancı dergilerde yayınlanmasını yükselelim diye çok isteriz. Ama benim yükselme kriterlerim arasında toplumuma katkı gelir. Bu gerçekleşirse üniversiteli olmanın anlamı daha bir başka olacak. Üniversiteden mezun olan her insan sadece kendisi için değil, aynı zamanda da ülkesi ve hatta dünya için var olduğunun farkına varacak. Bilgisini ve bilimini dünyaya ulaştırma noktasında farklı olması, bir değişim içinde olması gerektiğini bilecek. Böyle bir bilim insanının da Türkiye Cumhuriyeti'nin bireyi olarak, bu ülkenin en uygun insanı olacağını düşünüyorum" dedi.

ÇYDD Mersin Şube Başkanı Sacide Uluğ ise, 'Ergeneken Soruşturması' kapsamında ÇYDD'nin Türkiye genelindeki derneklerinin basılarak, üyelerinin gözaltına alınmasına tepki göstererek, her türlü olumsuzluğa ve asılsız iddialara rağmen dimdik ayakta durduklarını ve eğitim koşusunu da sürdürdüklerini söyledi. Sacide Uluğ, bugün gelinen noktada Türkiye'nin en önemli sorunun eğitim olduğunu ifade ederek, eğitimdeki yetersizlik, yozlaşma ve kurumlara ulaşabilme eksikliğinin de söz konusu sorunun bir parçası olduğunu savundu. Uluğ, "Bu nedenle çabalarımızı eğitim alanında yoğunlaştırırken laik, demokratik bir ülkede yaşamak istediğimizi vurguluyoruz. Çözümün bir parçası olmak için sorunları ortaya dökerken yılmıyoruz. Genel Başkanımız Türkan Saylan Hocamızı kendimize örnek alıyoruz" diye konuştu.

ÇYDD Genel Merkez Gençlik birimi adına konuşan Volkan Düzenli de, 'Ergenekon Soruşturması'na ilişkin şöyle konuştu:
"Neden Atatürkçü, laik demokratik düzene inanan bir dernek seçildi? Neden sloganı çağdaş eğitim olan bir dernek, neden düşünen, sorgulayan nesiller yetiştirmeyi hedefleyen bir dernek seçildi? Hedef; itiraz eden, sorgulayan, düşünen nesilleri tırpanlamak mı? Hedef Kemalizm mi, Kemaliz mi yok etmek mi? Hedef anaların yüreklerini dağlayıp, toplumu birbiriyle küstürmek, böldürmek mi? Eğer gerçekten hedef buysa amaçlarına ulaşamayacaklar. Türkiye'nin dört bir yanında bulunan çağdaş ve genç yürekler, Cumhuriyet değerlerinin tırpalanarak yok edilmesine izin vermeyecek."

Konuşmaların ardından ÇYDD Trabzon Şubesi bünyesinde oluşturulan tiyatro topluluğu, nükleer santralin zararlarını anlatan; 'Çernobilden Sesler' adlı tiyatro oyununu sahneledi. Törende ayrıca MEÜ İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından çekilen ve aynı zamanda dinlerin kardeşliğini anlatan; 'Mersin'de Mezarlar' adlı belgesel gösterimi de gerçekleştirildi.
ÇYDD Mersin Şubesi ve MEÜ tarafından ortaklaşa düzenlenen '13. ÇYDD Gençlik Kurultayı'na katılan öğrencilerin düzenlenecek olan konferans, söyleşi ve oturumlarda çeşitli alanlarda sunum yapacak. ÇYDD'nin 20. kuruluş yıldönümü kapsamında düzenlenen etkinlikte ayrıca '20. Yılda Çağdaş Türkiye Projeleri' başlığı altında öğrencilerin hazırlamış oldukları projelerin de tanıtılacağı bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 18:39:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?