5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Danıştay kararına davullu kutlama

DANIŞTAY KARARINA DAVULLU ZURNALI KUTLAMA

Danıştay tarafından, Nükleer Santral İhalesi Yönetmeliği'nin 5. ve 10. maddeleri için alınan yürütmeyi durdurma kararı, Mersin'de sevinçle karşılandı. Davullu zurnalı eylem yapan nükleer karşıtları, Türkiye'de nükleer santral kurulmasına asla izin vermeyeceklerini açıkladı.

Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde bir araya gelerek üzerinde; 'Nükleer santral istemiyoruz', 'Mersin Çernobil olmayacak' yazılı dövizler açan Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Danıştay 13. Dairesi tarafından alınan kararı desteklediklerini açıkladı. Burada açıklamalarda bulunan NKP Sözcüsü Sabahat Arslan, nükleer santrallerin bugün Türkiye'de yaşanan enerji sorununu çözemeyeceğini vurgulayarak söz konusu teknolojinin dışa bağımlı olmasının yanında

oldukça pahalı olduğunu söyledi. Arslan, nükleer santrallerin insan ve yaşam alanlarını tehdit altında bırakacağını ve bilimsel bir tercih olmasının yanında siyasi bir baskı sonucu kurulmak istendiğini iddia etti.

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) tarafından, 'Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Kapsamında Yapılacak Yarışma ve Sözleşmeye İlişkin Usul ve Esaslar ile Teşvikler Hakkında Yönetmelik'in iptali için açmış olduğu davayla ilgili olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 'yürütmeyi durdurma' yönünde karar verdiğini hatırlatan Arslan, alınan yargı kararıyla birlikte 'Nükleer Santral İhalesi'nin de hukuken sona erdiğini savundu.

Arslan, "Ülkemizde geç olmadan akılcı ve kalıcı bir enerji politikası yaşama geçirilmelidir. Bizler ülkemizde nükleer santral istemiyoruz ve buradan hükümete sesleniyoruz: Enerjiyi etkin ve verimli kullanmak için yatırım yapın, özelleştirme politikalarından vazgeçin. Elektrik iletim ve dağıtım hatlarındaki kayıp ve kaçak oranını yüzde 20'lerden yüzde 6'lara indirmek için yatırım yapılmalı. Dünyanın yatırım yaptığı yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar ve güneş enerjisine gereken yatırımlar için

harekete geçilmeli. Hukukun gerekleri yerine getirilerek nükleer santral ihalesinin iptal edildiği kamuoyuna bir an önce açıklanmalı" dedi.

DANIŞTAY KARARINA DAVULLU ZURNALI KUTLAMA
İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 15:28:05
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 15:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?