4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Dedesinin şehit düştüğü gemiyi gördü

DEDESİNİN ŞEHİT DÜŞTÜĞÜ GEMİYİ İLK KEZ GÖRDÜ

II. Abdülhamid tarafından 1889 yılında 'iyi niyet elçisi' olarak gönderildiği Japonya'dan dönerken fırtınada parçalanarak 550 gemicinin şehit düştüğü Ertuğrul Firkateyni'nin komutanı Amiral Osman Paşa'nın torunu Osman Tektaş, dedesinin şehit olduğu firkateyni ilk kez Mersin'de düzenlenen sergide gördü.

II. Abdülhamid tarafından 1889 yılında 'iyi niyet elçisi' olarak 630 denizciyle birlikte Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni'nin dönüş yolunda yakalandığı fırtınada parçalanarak, 550 gemicinin şehit düşmesinin 120. yılı Mersin'de çeşitli etkinliklerle anılıyor. Etkinlikler kapsamında dünyada bir ilke imza atıldı. Ertuğrul Araştırma Ekibi Başkanı Tufan Turanlı tarafından hazırlanan 'Ertuğrul Firkateyni: Japonya'da Bir Türk Gemisi' adlı sergi, Kongre ve Sergi Sarayı'nda meraklısının beğenisine

sunuldu. Türk-Japon dostluğunun 120. yıldönümünün kutlandığı etkinlikler kapsamında 3 yıl süren bir su altı kazısının ardından çıkartılan önemli parçalar da sergide yer aldı. Anma etkinlikleri kapsamında Fransa'dan Mersin'e gelen Ertuğrul Firkateyni'nin komutanı Amiral Osman Paşa'nın torunu Osman Tektaş, düzenlenen sergide duygu dolu anlar yaşadı.

Tektaş, bugün kendisi açısından oldukça anlamlı bir gün olduğunun altını çizerek, Tufan Turanlı'nın yapmış olduğu çalışmayla birlikte aynı zamanda Ertuğrul Firkateyni ve şehit düşen gemicilerin anısının bir kez daha canlandırıldığını vurguladı. Sergide yer alan her bir parçanın ayrı bir anlamı olduğunu ifade eden Tektaş, "Şehit aileleri olarak böylesi bir serginin açılması bizleri oldukça mutlu ediyor" dedi.

Amiral Ali Osman Paşa'nın torunu olmaktan gurur duyduğunu ve dedesinin kumandanlık yapmış olduğu gemiyi yıllar sonra ilk kez gördüğünü ifade eden Tektaş, bunun kendisini duygulandırdığını anlattı. Osman Tektaş, "Dolayısıyla bugün burada gördüğümüz gerek gemi parçaları, gerek fotoğraflar, gerekse de su altından çıkartılan çeşitli parçalar bizim için çok önemli anıları simgeliyor. Özellikle şehit aileleri olarak bu sergi bizi onurlandırdı" diye konuştu.

DEDESİNİN ŞEHİT DÜŞTÜĞÜ GEMİYİ İLK KEZ GÖRDÜ
DEDESİNİN ŞEHİT DÜŞTÜĞÜ GEMİYİ İLK KEZ GÖRDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2010 Perşembe 15:53:01
Güncelleme :2 Eylül 2010 Perşembe 16:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?