4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Defne ekmek kapısı oldu

DEFNE YAPRAĞI KÖYLÜNÜN GELİR KAYNAĞI

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Mersin'in Silifke ilçesinde orman köylerine defne ve harnup fidanı dağıtıp, bölgedeki defne fabrikalarında incelemelerde bulundu.

Yaprağı ve meyvesi parfümeri, gıda, ilaç, cila ve kimya sanayinde kullanılan ve orman alanlarında bulunan defnenin bölgede çoğaltılması için Mersin Orman Bölge Müdürlüğü fidan dağıtımına başladı. Köylünün kalkınmasını hedefleyen fidan dağıtım projesini hayata geçiren Silifke Kaymakamlığının hazırladığı programlar dahilinde köylülere dağıtılan fidanlar toprakla buluşturuluyor.

Defne yapraklarının toplanmasından fabrikalarda işlenip yağ üretimine kadar olan bütün aşamalarda incelemelerde bulunan İl Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, "Dünyanın defne ihtiyacının yüzde 90'ının Türkiye üretmektedir. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri tarafından bu güne kadar gelişi güzel kesilen defneler artık koruma altına alınmıştır. Mevcut ağaç sayımızı çoğaltmak için de köylülere fidan dağıtıp bozuk orman alanlarında defne fidanı dikiyoruz" dedi.

Defne yaprağının kilosunun 2 lira 50 kuruş ile 3 lira 50 kuruş arasında alıcı bulduğunu ifade eden Gözükara, "Kozmetikten gıdaya, ilaç ve kimya sanayisinde geniş bir alanda kullanılan defne artık köylülerimizin önemli geçim kaynağı olmuştur. Artık defne ağaçlarına köylülerimizde sahip çıkmaya başladı. Defne başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Amerika'ya ihraç edilmektedir. Özellikle yemeklerde baharat olarak kullanılan defneden yağ da çıkarılmaktadır. Defne yağının kilosu ise bu günlerde 120 TL'den alıcı bulmaktadır. Toros Dağları'nın eteklerinde doğal olarak yetişen defne, köylülere olduğu kadar fabrikaların bulunduğu alanlardaki ev hanımları için de önemli bir gelir kaynağıdır. Fabrikaların yanı sıra özel olarak evlere bırakılan defne yaprakları ev hanımları tarafından kilosu 3 lira 50 kuruştan seçilmektedir. Günlük olarak bir ev hanımı ise 10 ila 15 kg yaprak seçimi yapmaktadır" şeklinde konuştu.

Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahası içinde bulunan 100 bin hektar bozuk orman alanının odun dışı orman envanteri olan defne, harnup, biberiye, kekik ve alıç gibi ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan ürünler ekilip dikildiğini ifade eden Gözükara, "Odun dışı orman envanterlerinin korunup çoğaltılması için orman köylülerinin büyük desteğini bekliyoruz. Köylülerimizin koruması ile bu tür alanlar daha da çoğalacaktır" ifadesini kullandı.

Demar Defne Fabrikası Müdürü Muhammet Ali Cömer ise, fabrikada 50'nin üzerinde işçinin çalıştığını bunun yanı sıra 60 ev hanımına evlerinde defne yaprağı seçimi yaptırdıklarını söyledi. Ormanlık alanda doğal olarak kendiliğinden yetişen defne sayesinde bölgenin işsizlik sorununun da ortadan kalkacağını ifade eden Cömer, "Bölgede hizmet veren işletmelerde yüzlerce işçi çalıştırılmaktadır. Büyük çoğunluğu yurt dışına ihraç ettiğimiz defne hem ülke ekonomisine hem de bölge halkına büyük katkı sağlamaktadır" dedi.

DEFNE YAPRAĞI KÖYLÜNÜN GELİR KAYNAĞI
DEFNE YAPRAĞI KÖYLÜNÜN GELİR KAYNAĞI
DEFNE YAPRAĞI KÖYLÜNÜN GELİR KAYNAĞI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2010 Cuma 11:41:00
Güncelleme :10 Aralık 2010 Cuma 13:45:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?