5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Demiryollarında yatırım atağı

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, 2003 yılının Türk demiryolları açısından bir dönüm noktası olduğunu belirterek, demiryollarının 60 yıl aradan sonra yeniden hatırlanarak bir devlet politikası haline getirildiğini ve çok ciddi projelerin ardı ardına hayata geçirilerek Türkiye'nin 'hızlı tren çağı' ile tanıştığını söyledi.

Anadolu insanının 1856 yılında İzmir-Aydın arasında 130 kilometrelik demiryoluyla birlikte ilk kez demiryoluyla tanıştığına dikkat çeken TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile de demiryollarının en parlak günlerini yaşadığını kaydetti.

Karaman, 1950'li yıllardan sonra karayolu ağırlıklı ulaşım politikalarının gündeme gelmesiyle birlikte demiryolunun geri plana itildiğini ifade ederek, bu nedenle 2003 yılının Türk demiryolları açısından bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

2003 yılında 60 yıl aradan sonra demiryollarının yeniden hatırlandığını ve devlet politikası haline geldiğini belirten Karaman, "Bu dönemde demiryollarına verilen destek ve önem sayesinde ardı ardına üretilen projeler de hayata geçirildi. Söz konusu projelerden biri de Türkiye'yi 'hızlı tren' ile tanıştıran 'Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin birinci etabı olan 'Ankara-Eskişehir Hattı' tamamlanarak hizmete açıldı. Projenin ikinci etabı olan 'Eskişehir-İstanbul Hattı' tamamlandığında Ankara-İstanbul arası 3 saate inecek" dedi.

Adana-Mersin arasındaki seyir güvenliğinin arttırılması noktasında mevcut hattaki toplam 8 bin 796 adet beton traversin yenilendiğini, 160 adet makineli ray kaynağı yapıldığını anlatan Karaman, tüm bunların yanında 40 kilometrelik ihata yapılarak, toplam uzunluğu 67 kilometre olan Adana-Mersin demiryolunun tamamen yenilendiğini vurguladı.

Karaman, daha önce 49 olan hemzemin geçit sayısının 33'e düşürülerek hepsinin kontrollü hale getirildiğini, Yenice, Tarsus Garları ile birlikte Yenitaşkent ve Şehitlik İstasyonları'nın ana hatlarında bulunan 43 adet makasın modernize edilerek, tren geçişlerinin daha da emniyetli hale getirildiğini anlattı.

Yapılan bu çalışmaların toplam bedelinin 6.7 milyon TL olduğuna işaret eden Karaman, "Adana-Mersin arasında yıllık 2.5 milyon kişi olan yolcu taşıma kapasitesini, sefere konulan yeni 'Ray Otobüsleri' ile ilk etapta 3.5 milyon kişiye yükseltmeyi hedefliyoruz. Dünya Bankası'ndan temin edilen krediyle birlikte hayata geçirilecek olan sinyalizasyon projesinin de tamamlanmasıyla birlikte bu rakamı 5 milyon yolcuya çıkartacağız" diye konuştu.

Devreye konulan tren setleri hakkında da bilgiler veren Karaman, söz konusu setlerin azami olarak saatte 140 kilometrelik bir hıza ulaştığını, 2'si engelli olmak üzere toplam 134 yolcunun bu setlerle taşınabileceğini söyledi. Setlerin devreye girmesiyle birlikte daha önce ekspres trenlerde 73 dakika, Ray Otobüsleri'nde ise 1 saat olan yolculuk süresinin yeni setlerle birlikte 45 dakikaya ineceğini ifade eden Karaman, Adana-Mersin arası yolculuk bedelinin 4 TL olarak belirlendiğini, aylık tam abonman fiyatının 85 TL, öğrenciler için de bu rakamın 70 TL olduğunu açıkladı.

Amaçlarının daha kaliteli, çağdaş bir hizmet sunabilmenin yanında ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilmek olduğunun altını çizen Karaman, bu noktada da hizmet zincirine her gün yeni halkalar ekleyebilmenin azim ve kararlılığında olduklarını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 14:45:10
Güncelleme :17 Mart 2009 Salı 14:50:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?