5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı

Deniz Gezmiş ve arkadaşları, idam edilişlerinin yıldönümünde Mersin'de yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikle anıldı. DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ile Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ve sanatçı Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya'nın da katıldığı etkinlikte, sol iki grup arasında pankart yüzünden kava çıktı.

Mersin 68'liler Derneği ve Mersin 78'liler Derneği öncülüğünde bazı siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikaların desteğiyle "İdam Edilişlerinin 37. Yıldönümünde Denizleri Anıyoruz" adlı anma etkinliği düzenlendi. 68'liler Barış ve Kardeşlik Ormanı'nda gerçekleştirilen etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Yerel grupların konserleriyle renklenen anma etkinliğinde, dönemin tanıkları Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anlattı.

Sabah başlayıp gün boyu süren etkinlikte ayrıca çeşitli sol gruplar tarafından pankartlı standlar kurulurken, etkinlik alanında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının resimleri yer aldı. Etkinlikte ayrıca gazeteci Hrant Dink, Metin Göktepe ve sanatçı Ahmet Kaya anısına fidan dikildi. Ömer Ayna'nın anısına dikilen fidanın başında konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, "Bu konuda çok karışıklık çıkıyor, Ömer Ayna benim amcamdır" dedi. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya ise, "Mersin'de çağa ve Türkiye'ye yakışan bu adımı atmaları bende umut yarattı. Bunu fidan ile yapmaları da çok şık bir düşüncedir. Bunun bir sembolü ve anlamı var" dedi.

Bu arada, grupların etkinlik alanında toplanması sırasında ÖDP'li bir grup ile SDP'li gençler arasında pankart yüzünden kavga çıktı. Çevredekilerin araya girmesiyle kontrol altına alınan kavga, daha sonra karşılıklı sloganlarla son buldu.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmeden önce yazdıkları mektupların okunduğu etkinlikte konuşan Mersin 68'liler Derneği Başkanı Selçuk Polat, 68'liler hareketini anlattı. Gazeteci Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe'nin de kısa bir konuşma yaptığı etkinlikte, o dönemde ölen ve idam edilenlerin isimleri tek tek okundu.

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna ise, konuşmasında, Türkiye'de çok şeyin değiştiğini ve hala değişmeye devam ettiğini belirterek, "Dünyanın değişmeyen tek kuralı var değişim. Değişmek zorunda, ama Türkiye'de bir şey bir türlü değişmiyor. 68'de Denizler vatan hainiydi, bugünde Türkiye'de değişimi zorlayanlar için, 'Türkiye değişmeli, özgürleşmeli' diyenler için, hala vatan haini tabiri kullanılıyor. Geçmişte Denizler için dış mihrakların oluşturduğu örgütler denildi, bugünde hala öyle deniliyor. Bu değişmek
zorunda" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 18:52:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?