5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Deniz kaplumbağaları korumada

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahilinde, deniz kaplumbağalarının kumsala yumurta bırakma anını görüntüledi.

Vali Aksoy, beraberinde İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Zübeyr Güvel ile birlikte Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü sahiline gelerek, deniz kaplumbağalarının üremesi ile ilgili incelemelerde bulundu.

Aksoy, burada Enstitü Müdürü Şekip Keser ve Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Davut Keleş'den, deniz kaplumbağalarının yaşayışı ve sahillerdeki durumu ile ilgili bilgi aldı. Aksoy, bu yıl deniz kaplumbağalarının bıraktığı yumurta sayısında artış yaşandığının tespit edildiğini söyledi.

Anamur, Silifke Göksu, Alata Araştırma ve Kazanlı sahillerinin nesli tükenme tehlikesi altında bulunan deniz kaplumbağaları için üreme alanı olduğunu belirten Aksoy, bu bölgelerin koruma altında olduğunu ifade etti.

Geçen yıl Kazanlı sahilinde 364, Göksu deltasında 113, Alata kumsalında 78 ve Anamur kumsalında 784 adet yuva tespit edildiğini dile getiren Aksoy, yumurtalardan çıkan yavru kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde denize ulaşmalarına olanak sağlandığını belirtti. Aksoy, bu rakamların bu yıl daha da artması için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalara devam ettiğini kaydetti.

Doğal ortam ve çevrenin korunması için herkese görev düştüğünü vurgulayan Aksoy, bu günlerde kumsallara yumurta bırakmak üzere gelen kaplumbağaların da yuvalarını tehlikelerden korumak gerektiğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 18:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?