3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 82. yılı Mersin'de törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Berike İpekbayrak, Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çelenk sunumu ile başlayan törende konuşan Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Cem Murat Yıldırım, denizcilik tarihinde önemli bir yere sahip olan Kabotaj Bayramı'nın Türk denizlerinde sahip olunan bağımsızlığın simgesi olduğunu söyledi.
Yıldırım, 29 Nisan 1926 tarihinde TBMM'nde kabul edilen ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren 815 Sayılı Kabotaj Kanunu ile denizlerde ve karasularda, kapitülasyonlarla yabancılara tanınan imtiyazların kaldırılarak bu sahada yapılan ticaret, sanat, su ürünleri avcılığı ve her türlü limancılık faaliyetlerinin Türk vatandaşlarına ait olduğunun kabul edilerek Türk denizlerine hakimiyet yolunun açıldığını belirtti.

Türkiye ticaretinde ithalat ve ihracat yüklerinin yüzde 90'a yakın bölümünün denizyoluyla taşınmakta olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu ticaret içinde kendi ticaret filomuzun taşıma payı yüzde 34 civarındadır. Dünya deniz ticaretinde önemli yere sahip ülkeler arasında yer alan Türkiye, filo kapasitesi bakımından 25. sırada olmasına rağmen yıllık 350 milyar dolar olan bu ticarette yaklaşık binde 8 pay almaktadır" dedi.

Yıldırım, "Üç tarafı denizlerle çevrili ve 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridi bulunan Türkiye için son yıllarda tersanelerdeki tamamen yerli sermaye ve insan gücüyle inşa edilen gemiler denizcilik eğitimlerindeki çağdaş gelişim, yetişmiş insan gücü, limanlardaki kapasite artırımı da göz önüne alındığı zaman dünya deniz ticaretinde bulunması gereken düzeyde olduğunu söylemek mümkün değildir" diye konuştu.

Türkiye için denizcilik sektörünün döviz girdisi sağlayan önemli bir sektör olduğunu dile getiren Yıldırım, "Denizcilik, dış sularda dalgalanan Türk bayrağı ile Türkiye'yi temsil eden iç ve dış ticaretti geliştiren mal ve hizmet üretimine katkı sağlayan, gemi inşa ve yan sanayisini harekete geçiren, yatçılık ve kıyı tesisleriyle turizmi destekleyen, balıkçılık ve gıda sanayisine katkı sağlayan, ülke savunmasında lojistik destek sağlayan geniş istihdam alanı sağlayan daha pek çok alanda ilerlemenin, kalkınmanın unsurlarını bünyesinde taşıyan lokomotif bir sektördür. Karakteristik özelliği sebebi ile ulusal normlardan ziyade uluslararası normlara göre yönlendirilen ve işleyen bir sektördür" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Vali Hüseyin Aksoy ve Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Soner Polat, deniz şehitleri için hazırlanan çelengi denize bıraktı. Tören sonunda soruları cevaplayan Aksoy, Ulaşım Bakanı Binali Yıldırım'ı konuk ederek havaalanı konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade ederek, "Söz konsu havaalanı yapılacak olan yerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı konuk ederek bölge hakkında bilgiler vereceğiz. Kendisi de bunu Ankara'da değerlendirerek gerekli kararı verecektir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 14:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?