3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Deprem eğitim TIR'ı Mersin'de

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve Türkiye Vodafone Vakfı tarafından hayata geçirilen, 'İletişim Hayattır Geleceğimizi Birlikte Kurtaralım Projesi' kapsamında 21 Haziran'da yola çıkan TIR, 81 ili kapsayan Anadolu turu kapsamında Mersin'e de uğradı.


20 kişilik bir ekiple 130 günü kapsayan yolculuğa çıkan Deprem Eğitim TIR'ı, Mersin Cumhuriyet Meydanı'nda konuşlandı. AKUT'un 13 yıllık bilgi birikimini topluma taşımayı amaçlayan TIR'da 'Deprem Öncesi, Sırası ve Sonrası' konulu resim sergisi de düzenlendi. Etkinliğe katılanlara deprem temalı eğitim filmleri izlettirilirken, Türkiye'nin önemli ve geniş bir kesim tarafından da sözü dinlenen sanatçılarının, deprem uyarı filmleri de gösterime sunuldu. Proje kapsamında hazırlanan; 'Deprem Eğitim El Kitabı' da vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıldı.


Deprem Eğitim TIR'ı ziyaret eden Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da açılan sergiyi gezerek, yetkililerden proje hakkında bilgi aldı. Vali Aksoy, burada yapmış olduğu açıklamasında Türkiye'nin yüzde 95'lik bir bölümünün deprem riski altında olduğuna dikkat çekerek, söz konusu riske karşı doğabilecek zararların en aza indirgenmesi bakımından her an depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.
Toplumda deprem bilincinin oluşturulması noktasında hayata geçirilen, 'İletişim Hayattır Geleceğimizi Birlikte Kurtaralım' adlı projenin de oldukça önemli bir misyon üstleneceğine inandığını kaydeden Aksoy, "Deprem konusunda en küçük bireyden, en yaşlı bireye kadar toplumun her kesimi belirli bir bilince ulaşmalı. Doğal bir afet olan deprem her an, her bölgede olabilir. Bu nedenle de depremin zararlarının en aza indirgenmesi bakımından toplumsal bilinç çok önemli. Bu noktada da hayata geçirilen proje büyük önem taşıyor" dedi.


"İletişim Hayattır Geleceğimizi Birlikte Kurtaralım Projesi"nin Halkla İlişkiler Direktörü Melih Çardak da, projenin ciddi bir ön hazırlık sonrasında hayata geçirildiğini vurgulayarak, projenin de Türkiye'nin en kapsamlı gezici deprem eğitimine dönüştüğünü söyledi. Çardak, "Bilindiği gibi ülkemizin yüzde 95'i deprem riski altında. Yerleşim alanlarının ve dolayısıyla da nüfusun önemli bir bölümünün deprem bölgesinde bulunması, çarpık yapılaşma, toplumun bu konuda yeterli bilince ve bilgiye sahip olmaması, ülkemizde meydana gelen depremlerde can ve mal kaybının büyük boyutlarda olmasına neden oluyor. Bu doğrultuda toplumsal bilinci arttırmak ve olası bir depremden en az zararla kurtulmak için kişilerin deprem eğitimi alması çok önemli" diye konuştu.


Afete hazırlık konusunda toplumda önemli bir bilinç düzeyi oluşturmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Çardak, doğal afetler konusunda bilgili ve hazırlıklı olmanın toplumlar açısından hayati bir konu olduğunu, ancak buna rağmen toplumda çok ciddi eksikliklerin, hatta ölümcül sonuçlar doğurabilecek yanlış bilgilerin olduğunu kaydetti. Çardak, projeyle birlikte Türkiye'nin afete hazırlıksız ve bilinçsiz bir toplum olmaktan çıkıp, bilinçli yurttaşlara sahip, duyarlı ve korunma kültürü gelişmiş bir toplum inşa etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Öte yandan, etkinliklerin akşam bölümünde de depremden korunma temalı, doğaçlama tiyatro gösterisi gerçekleştirildi. Deprem Eğitim TIR'ı Mersin'in ardından önce Karaman Cumhuriyet Meydanı'nda, sonrasında da 8-9 Eylül 2008 tarihleri arasında Aksaray Vilayet önünde konuşlanacak. 81 ili kapsayan etkinlik, 28 Ekim 2008 tarihinde İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Meydanı'nda son bulacak.

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 12:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?