3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Dereyi insan hakları kurtaracak

Vatandaş istedi, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Mersin’deki dere kirliliğini araştırdı. Sonuç: Deliçay’ı en başta devlet kirletiyor

Deliçay’ın kirliliği, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na yapılan şikâyet üzerine Meclis gündemine geldi. Mersin Valiliği, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na, Deliçay’daki kirlilik nedeniyle gönderdiği raporda, kirliliğin nedenlerinin başında belediyelerin geldiğini belirtti. Raporda atık su arıtma tesisi bulunan bazı fabrikaların da tesisi kullanmayarak atık sularını çaya bıraktığı vurgulandı.

Valilik rapor hazırlattı


Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bir vatandaşın başvurusu üzerine Mersin Deliçay’daki kirliliği mercek altına almıştı. AKP Mersin Milletvekili olan Komisyon Başkanı Zafer Üskül de kirliliğe yerinde tanık olmuştu. Komisyonun talebi üzerine Mersin Valiliği kirliliğin nedenlerini araştırarak sonucu rapor halinde bildirdi. Mersin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma Deliçay’daki kirliliğin boyutlarını da ortaya koydu.

Belediyenin şantiyesi Mersin Valiliği’nin komisyona sunduğu rapora göre Deliçay Deresi’ndeki kirliliğin nedenlerinden biri CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin asfalt şantiyesi. Arıtma tesisi bulunmayan şantiyede atık suların bir kısmı doğrudan Deliçay’a bırakılırken, diğer kısmı da toprağa veriliyor. Raporda ayrıca tesiste beton çökme havuzu bulunmasına rağmen kullanılmadığı, tesisin emisyon izninin bulunmadığı ve baca gazı filtre sisteminin de yetersiz olduğu kaydedildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin eksikliklerin giderilmesi için defalarca uyarılmasına rağmen tedbir alınmadığı belirtilen raporda, olumsuzluklar giderilmezse çevre cezası kesileceği ifade edildi.
Raporda ayrıca Karacailyas Belediyesi’nin Deliçay kıyısını vahşi çöp depolama alanı olarak kullandığı belirtilerek, gerekli uyarıların yapıldığı kaydedildi. Deliçay’ın bir diğer kirlilik nedeninin evsel atık sular olduğu belirtilen raporda, Büyükşehir Belediyesi’nin arıtma tesisinin devreye girmesinin ardından bu sorunun ortadan kalkacağı ifade edilidi.
Raporda gübre üretimi yapan Toros Tarım Sanayi’nin neden olduğu kirliliğe de dikkat çekilerek, işletmenin endüstriyel ve evsel atık su arıtma tesisi bulunmasına rağmen fabrikanın bulunduğu bölgenin yakınlarında yaklaşık 50 kilo ölü balık ve bir deniz kaplumbağasının sahile vurduğu belirtildi. Bunun üzerine bölgeden alınan numunelerin tahlil edilmek üzere TÜBİTAK’a gönderildiği belirtildi. Rapora da yansıyan analizde, fabrikanın denize deşarj noktasında amonyum azot ve nitrat azot miktarı, limitin üzerinde çıktı.

Arıtmanız süs için mi?

Ayrıca Etap Tarım Gıda Sanayii’ne ait meyve suyu fabrikasının atıksu arıtma tesisi bulunmasına rağmen atıkların çaya boşaltıldığı bu nedenle de cezai işlem uygulandığı kaydedildi. Raporda ayrıca petrol dolum tesislerine dikkat çekilerek bu tesisler de kirliliğe neden olan faktörler arasında sayıldı.

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 15:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?