4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Dev turplar şaşırttı

MERSİNLİ ÇİFTÇİ DEV TURP YETİŞTİRDİ

Mersin'in Erdemli ilçesinde çocukluğundan bu yana tarımla uğraşan çiftçi, futbol topu büyüklüğünde turp yetiştirdi. 5-6 kilogram ağırlığındaki dev turplar, normal bir turpun 10 katıdan daha büyük görüntüsüyle görenleri hayretler içinde bırakıyor.

İlköğretim mezunu olduğunu ve mezuniyetinin ardın çiftçilikle uğraşmaya başladığını belirten 3 çocuk babası 41 yaşındaki çiftçi Salim Durmaz, "Ağustos ayı ortalarında domatesin arasına sofralık turp ektiklerini ancak turpların beklentilerinden daha fazla büyüdüğünü belirterek, "Bu kadar büyük olması tuhaf tabii ki. Kış boyunca yağışlar çok fazla. Ürüne de ihtiyacı olan gıdaları iyi verdik. Özellikle yağışların bu büyümede etkisi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Futbol topu büyüklüğündeki turpları görenlerin şaşkınlıklarını gizleyemediğini anlatan Durmaz, "Bu turplar 5-6 kilogram geliyor. Normal bir turp en fazla gelse yarım kilogram gelir. Turplara alışılagelmişin dışında herhangi bir şey kullanmadım. Tarlanın yeni imar edilmesinin ve yağışların da bol olmasının turpları bu kadar büyüttüğünü düşünüyorum. Bu kadar iri olmasına rağmen tazeliğini kaybetmemiş durumda. Oldukça lezzetli" diye konuştu.

Turpların yetişmesinde büyük katkısı bulunan çiftçi Duymaz'ın eşi Kadriye Duymaz da, daha önceki yıllarda da turp yetiştirdiklerini, ancak yeni tarlalarında ilk kez 5-6 kilogram gelen turpların hasadını yaptıklarını belirtti.

Ziraat teknikeri Rahmi Erdem ise tarlanın yeni imar edilmesinin ve taban gübresinin yeteri kadar verilmesinin turpları beklenenden daha fazla büyütmüş olabileceğini belirterek, "Son aylarda bölgemize bol yağış düşmesi turpların bu büyüklüğe ulaşmasında etkili olduğunu düşünüyoruz. Aşırı bakım ve bol yağış bu turpların futbol topu büyüklüğüne erişmesine neden olmuş. Bende yörede ilk kez bu büyüklükte turplarla karşılaştım. Bitkiye verilen gıdalar ve hava şartları bitkiyi bu derece etkileyebildiğini görmüş olduk" dedi.

Turpların tüketiminde herhangi bir mahsurun olmayacağını da ifade eden Erdem, "Ürün hasadı geçmiş değil. Yaprakları da oldukça taze. Halen büyüme veresi devam ediyor. Gayet sağlıklı bir ürün" diye konuştu.

MERSİNLİ ÇİFTÇİ DEV TURP YETİŞTİRDİ
MERSİNLİ ÇİFTÇİ DEV TURP YETİŞTİRDİ
İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2010 Perşembe 15:21:03
Güncelleme :18 Şubat 2010 Perşembe 16:19:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?