5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Devlet Hastanesi 100 yaşında

MERSİN DEVLET HASTANESİ 100 YAŞINDA

Mersin Devlet Hastanesi'nin 100 yılı aşkın serüveni bir kitapta toplandı. Mersinlilerin bağışlarıyla 1907 yılında temeli atılan ve 1908 yılında Mersin Millet Hastanesi olarak hizmete giren Mersin Devlet Hastanesi ile ilgili 'Asırlık Sağlık Çınarı' adlı kitap hazırlandı.

Yazar Semihi Vural'ın hazırladığı kitabın tanıtımı, bugün düzenlenen bir toplantıyla yapıldı. Toplantıda konuşan Mersin Devlet Hastanesi Başhekimi Suat Özer Öner, Mersinlilerin bağışlarıyla başlayan Mersin'e bir hastane yapılması düşüncesinin üzerinden 100 yılı aşkın bir süre geçtiğini belirterek, "1907 yılında temeli atılan ve 1908 yılında Mersin Millet Hastanesi'nin açılmasıyla başlayan serüvende çeşitli nedenlerle adı değişen hastanemiz, işgal yıllarında Belediye ve Cumhuriyet döneminde de Memleket Hastanesi olmuş, kayıtlara göre 1956 yılında da Mersin Devlet Hastanesi adını almıştır" dedi.

Öner, 'Asırlık Çınar Ağacı' adlı kitabın, ayrıca önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan bir gece ile kamuoyuna tanıtılacağını ifade ederek, bu gecede eski fotoğraflar ve karikatür sergisi olacağını söyledi. Ayrıca aynı gün koroner anjiyografi ve yanık ünitesinin de açılışının yapılacağını dile getiren Öner, "Böylelikle Mersin Devlet Hastanesi, açık kalp cerrahisi ve kardiyolojide tam donanımlı olarak Mersin'e hizmet verecek" diye konuştu.

Kitabın yazarı Semihi Vural ise, yaklaşık 33 yıldır Mersin'de yaşadığını ve asıl işinin iç mimar olduğunu belirterek, ancak yaklaşık 20 yıldan bu yana Mersin'in çeşitli etkinliklerini, tarihini ve coğrafyasını çalışan insanların izini sürdüğünü kaydetti. Onların derlediklerini, toparladıklarını biraz daha genişletip, biraz daha derinleştirmeye çalıştığını dile getiren Vural, "Mersin Devlet Hastanesi ile ilgili çalışmaya, avukat Şinasi Develi'nin 1980'lerde yaptığı 'Dünden Bugüne Mersin' kitabıyla başladım. Sonra onunla konuşmalarımı sürdürdüm. Ama bu arada satır aralarında kalmış bazı izleri de Gündüz Aktan'ın yaptığı 'Mersin' konulu rejisinin peşine takılarak sürmeye çalıştım. Bu sırada gördük ki, Mersin Devlet Hastanesi'nin 1907 yılında temeli atılan ve 1908 yılının Temmuz ayında açılan bir hastane olduğunu gördük. İncelediğimizde; pek çok bina yapılmış- yıkılmış, arazi genişletilmiş, arazi daraltılmış. İşte bunları derleyip topladığımızda baktık ki, Mersin Devlet Hastanesi'nin 100 yaşını aştığını gördük" dedi.

Eski fotoğraflardan anlaşıldığı kadarı ile hastanenin şu anki binasının, o dönemdeki orijinalliğini koruduğunu belirten Vural, şöyle devam etti; "Demek ki, pek belleği olmayan kentimizde hastanemizin içinde bir de 100 yıllık bir antika yapımız var. Biz bunu da inşallah kültür mirasımızın içinde koruyup, restore ederek kent belleğine aktaracağız. Bu çalışmanın böyle bir faydası da oldu bize. Bu kitabın keyifli ve eğlenceli bir tarafını da bulmaya çalıştık ve kitap içinde o dönemde görev yapan doktor arkadaşların, hastane çalışanların anlattığı öyküleri karikatüre ederek daha keyifli okunabilecek bir başucu kitabı olmasa da bir başvuru kitabı kimliği kazandırdık."

MERSİN DEVLET HASTANESİ 100 YAŞINDA
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 13:07:03
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 13:59:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?