29
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

'Dikenli incir' geçim kaynağı

Akdeniz Bölgesi'nde tamamen doğal ortamda yetişen 'dikenli incir', Mersin'in Silifke ilçesinde bir çok kişinin geçim kaynağı oldu.

Anavatanı Güney Afrika olan, halk arasında 'Hint inciri' veya 'Frenk yemişi' olarak da bilinen dikenli incir, Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişiyor. Silifke'de özellikle lezzetini ve faydalarını bilen insanların tercih ettikleri tropikal yaz meyvelerinden incirin insan sağlığına da önemli faydaları bulunuyor.

Tosmurlu köyünde yaşayan Esmahan Akın, sahil kesimlerinde tablalarda 3 tanesi 1 TL'den satışa sunulan dikenli incirin, halk arasında da şifa kaynağı olarak bilindiğini söyledi. Meyvenin ağacından toplamasının pek de kolay olmadığını aktaran Akın, incirin sabah serinliğinde ve erken saatlerde toplanması gerektiğini belirtti. Akın, "İncirler önce su dolu bir kaba döküyor. Daha sonra ağaçtan koparttığı dalların yardımı ile suyunda yardımıyla meyvenin dikenlerini döküyor. Daha soyulup yeniyor. Aile boyu dikenli inciri çok seviyoruz. Dolabımızdan eksik olmaz" dedi.

Meyvenin toplamasının ve yemesinin oldukça meşakkatli olduğunu kaydeden Mustafa Göktaş ise "Bu meyve halk arasında kaynanadili, Hint inciri, Frenk yemişi diye tabir ettiğimiz bir tropikal yaz meyvesidir. Akdeniz'in iklimi de tropikal iklime yakın olduğu için bu bölgede, özellikle makilik alanlarda ve Kıraç yerlerde yetişmektedir. Yerel halk ve ilçemize gelen tatilciler tarafından tercih edilmektedir. Bunu genelde bilen insanlar yer. Dikenli olduğu için yemesi çok zordur. Ama gülü seven dikeni ne katlanır. İste bu meyveyi yemek isteyen de dikenine katlanmak zorunda." diye konuştu.

CHA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2013 Salı 18:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?