5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Dinçer'den hayırlı olsun ziyareti

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, bugün gelinen noktada Mersin'in adeta 'alışveriş cenneti' haline geldiğini ileri sürerek, bu durumun doğal bir sonucu olarak her yıl 5 bin esnafın kepenk kapattığını söyledi.

Talat Dinçer, MESOB Yönetim Kurulu Başkanvekili Nesil Aydın ile birlikte bir süre önce yeni görevine başlayan Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz'ü makamında ziyaret etti. Mersin'de yaklaşık 80 bin esnaf ve bu esnafın üye olduğu 74 mesleki odanın olduğu bilgisini veren Dinçer, MESOB olarak da kendilerinin esnaf ve sanatkarların sorunlarını çözüme kavuşturabilme adına çaba sarf ettiklerini anlattı.

Dinçer, kentte özellikle son yıllarda açılan alışveriş merkezlerinin birçoğunun kural dışı faaliyet gösterdiğini iddia ederek, haksız rekabete neden olan söz konusu işletmelerin aynı zamanda da esnafı olumsuz etkilediğini savundu.

Söz konusu alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkartılması konusunda yıllardır mücadele verdiklerini kaydeden Dinçer, "Bu duruma imkan sağlayacak yasa her nedense bir türlü Meclis'ten çıkmadı. Hal böyle olunca da yerel yönetimler kendilerine başvuruda bulunan alışveriş merkezlerine gerekli ruhsatı verdi. Bu durum da Mersin'i adeta alışveriş merkezi cennetine dönüştürdü. Tüm bu yaşananlarsa esnafı olumsuz etkiledi. Kentte faaliyet gösteren esnaf sayısı her geçen gün azalıyor, satış dahi yapamayan esnaf dükkanına kilit vurmak zorunda kalıyor" dedi.

Bugün gelinen noktada her yıl 5 bin esnafın kepenk kapattığını ve bunun da yeni işsizler ordusu anlamına geldiğini ifade eden Talat Dinçer, sorunun çözümününse 'birleşme'den geçtiğine işaret etti.

Aynı işi yapan küçük esnafın birleşmesi ve çağa ayak uydurması gerektiğini savunan Dinçer, esnafın ortaboy işletme haline dönüşebilmesi için mücadele verdiklerini ancak bunun hiç de kolay olmadığını anlattı. Esnafın bir araya gelmediğini ve insanların kafasındaki; 'küçük olsun da benim olsun' şeklinde özetlenebilecek düşünceyi yıkamadıklarını belirten Dinçer, söz konusu düşünceyi kafalardan silip attıkları zaman esnafın da önündeki engellerin aşılacağını iddia etti.

Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz de, esnaf ve sanatkarların bir ülkenin motoru ve aynı zamanda da dinamiği olduğunun altını çizerek, kente geldiği ilk günlerde şehir merkezinde küçük bir gezinti yaptığını ve yaşananları gözlemleme fırsatı bulduğunu söyledi.

Arif Öksüz, "Kural olarak şehir dışında olması gereken alışveriş merkezleri, mahallelerin siteleşmesiyle her semte girdiğini gözlemliyorum. Bu durumda eskiden evimizin anahtarını teslim ettiğimiz, hizmet verdiği yerin adeta bekçisi konumundaki mahalle bakkalı kavramını hızla yok ediyor. Ama artık esnafımızın da ufkunu genişletip, bir araya gelerek ayakta kalması gerekiyor. Bunun yolunu da sizler açacaksınız" diye konuştu.

Emniyet Teşkilatı olarak önceliklerinin insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması olduğuna işaret eden Öksüz, kentte yaşayan insanların hangi saat olursa olsun güvenli ve huzurlu bir şekilde sokakta dolaşabilmelerine imkan sağlaması gerektiğini ve kendilerinin de bu ortamı oluşturmak için var olduğunu kaydetti.

Öksüz, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Biz ne kadar yorulursak, ne kadar çok çalışırsak, sokaklarda o kadar güvenli olur. Gencisi yaşlısı, kızı, erkeği hiçbir vatandaşımız sokağa çıkarken endişe taşımamalı. Biz bu huzur ortamını sağlama azmi ve kararlılığındayız."
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 19:18:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?