5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Dış ticaretin 'koç'ları

DIŞ TİCARETTE 'KOÇ AÇILIMI'

Mersin'de işsizlik sorununa çözüm bulunmasının yanında KOBİ'lerin birer dış ticaret firması haline getirilmesi noktasında hayata geçirilen 'Dış Ticaret Koçları Projesi' tamamlandı.

İş-Kur tarafından yürütülen 'Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı' kapsamında Türkiye'de işgücüne katılım ve istihdamın önündeki engellerin kaldırılması amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından da desteklenen projenin kapanışı nedeniyle HiltonSA Mersin Oteli'nde bir kokteyl düzenlendi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından ortaklaşa yürütülen projenin kapanış kokteyline Mersin Vali Vekili Ahmet Büyükçelik, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birlikleri Ortak Yönetim Kurulu ve CLAM Dönem Başkanı Kemal Kaçmaz'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, dış ticaretin arttırılması noktasında projeler geliştirdiklerini hatırlatarak, 'Dış Ticaret Koçları Projesi'nin de bu amaca hizmet ettiğini anlattı. Arslan, işsizlik konusunu dış ticaret açısından ele aldıklarını ve bununla birlikte 30'u kadın toplam 59 işsiz gencin, iş bulmalarını garanti altına alıp, onları birer 'dış ticaret koçu' haline getirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Söz konusu gençlerin, KOBİ'leri birer dış ticaret firması haline getirebilmek için çaba sarf ettiğini hatırlatan Arslan, dış ticarete başlayacak firmaların da daha fazla üretim ve ihracat yaparak, aynı zamanda istihdama katkıda bulunacağını savundu.

Arslan, "Burada amaç sadece istihdam etmek değil, daha fazla istihdam talebi oluşturacak dış ticaret alanında iş pozisyonları oluşturmaktır. Projenin çıkış noktası; ihracatta yeni istihdam edilen dış ticaret koçlarının, çalıştığı KOBİ'nin üretim ve ihracat gelirlerini arttırmak suretiyle diğer eleman istihdam talebini tetiklemesiydi. Biz bu projenin meyvelerini, uzun vadede toplayacağız. Bu gençlerimiz birlikte çalıştıkları KOBİ'leri geliştirecek, belki de onlardan ayrılıp kendi işlerini kurup, firmalarının başına geçecekler. Biz arabanın kontak anahtarını çevirdik. Bu arabanın hareket etmesi ve hızlanması da artık gençlerin elinde" dedi.

Mersin Vali Vekili Ahmet Büyükçelik ise, bugün gelinen noktada Türkiye'de işsizlik olgusunun var olduğunu ve hiç kimsenin de bunu inkar edemeyeceğinin altını çizerek, tam da bu noktada 'Dış Ticaret Koçları Projesi'nın bir istihdam projesi olarak öne çıktığını kaydetti. Kadın ve gençlerin işgücü piyasasındaki durumlarının iyileştirilmesi noktasında projenin önemli bir misyon üstleneceğini savunan Büyükçelik, bu kapsamda da ortaya konulan çalışmalara gereken desteği verdiklerini, burada da devletin ihracata vereceği desteğinse oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından 'Dış Ticaret Koçları Projesi'ne dahil edilerek, sertifika almaya hak kazanan 19 gence belgeleri takdim edildi.

DIŞ TİCARETTE 'KOÇ AÇILIMI'
DIŞ TİCARETTE 'KOÇ AÇILIMI'
İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 18:13:04
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 20:42:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?