5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Doğaseverler Çukurkeşlik'te buluştu

Mersin'in merkez Yenişehir ilçesine bağlı Çukurkeşlik köyünde bu yıl 3.'sü gerçekleştirilen doğa yürüyüşü, büyük ilgi gördü.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı ve Almanya'dan yabancı turistlerinde yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş sonunda doğaseverler, Bardini Vadisi'nde özel gösteri ve canlı müzik dinletileriyle doğayla içe içe bir gün yaşadı.

Çukurkeşlik Köyü Doğal Hayatı Koruma Derneği (ÇUDOHA) ile köy muhtarlığının ortaklaşa düzenlediği geleneksel doğa yürüyüşü, doğaseverlerin Metropol Miting Alanı'nda toplanmasıyla başladı. Buradan otobüslerle Çukurkeşlik köyüne gelen doğaseverler, sabah kahvaltısının ardından yürüyüşün ilk etabı olan kale mevkiine doğru yola çıktı. Heyecanlı kalabalık, çam ormanlarıyla kaplı vadi yamacında 5 kilometrelik zorlu parkuru neşe içinde tamamladı.

Yeşilin tüm tonlarının hakim olduğu tepelerde yörük çadırlarını ve doğayı ilgiyle izleyen doğaseverler, aynı güzergahtan yeniden köye dönerken, öğle yemeği için mola verilen Efreng deresi kenarına kurulu dinlenme tesislerinde ayaklarını sulara ıslatarak yorgunluk attılar.

Burada kendileri için hazırlanan ziyafette sıkma, börek, tantuni, döner ve kebap çeşitlerinden oluşan yemek mönüsüyle karınlarını doyuran katılımcılar, Volkan Yaşar öncülüğünde kurulan Akrobatik Dans ve Spor Kulübü Derneği'nin yerel çalgılar eşliğinde sundukları uzak doğu dans gösterisini beğeni ile izledi.
Yaklaşık 2 saatlik molanın ardından ikinci etap için yeniden yürüyüşe geçen doğaseverler, Bardini vadisindeki kanyona ulaşarak Efreng deresinin serin sularında yorgunluk attı.

Kuvayi Milliye mücadelesinde barut deposu olarak kullanılan 'Barut İni" mağarasını da ziyaret eden katılımcılar, Köy Muhtarı Şemsi Çelik ve rehberlerden, bölgenin coğrafi konumu ve bitki örtüsü hakkında bilgi aldılar.Bu yıl 3.sü gerçekleştirilen Doğa Yürüyüşü Projesi'nin mimarlarında Çukurkeşlik Köyü Muhtarı Şemsi Çelik, projenin esas amacının köyde eko turizm çalışmaları ile yoksulluğu azaltmak ve köyün doğal ve folklorik özelliklerini tanıtarak köyün ekonomisine olumlu katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Doğa turizmi için elverişli coğrafi konuma sahip Çukurkeşlik köyünde, proje kapsamında köyde yaşayan insanların yürüyüş parkurları hazırlayarak bölgeyi ziyaret eden insanlara rehberlik ettiğini kaydeden Muhtar Çelik, katılımın her geçen yıl artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eko turizmin uygulanmaya başladığı Çukurkeşlik köyünde tarihi Kaya Kilisesi, Bardini vadisi, Barut İni mağarası ve Efreng kanyonu gibi birçok doğal güzellik bulunduğunu söyleyen Çukurkeşlik Köyü Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Bilal Çelik ise, doğa gezisinin derneğin hazırladığı birçok projeden sadece bir tanesi olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 15:04:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?