5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Mersin'de hafta başında etkili olan ve ekili alanlarda hasara yol açan dolu yağışının yılın ilk ürününü de olumsuz etkileyeceğini belirten Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, "Kayısı, erik, şeftali ve kiraz rekoltesinde önümüzdeki yıl ciddi düşüşler yaşanacak" dedi.

Cengiz Gökçel, Toroslar İlçe Tarım Müdürü Talip Çakar ile birlikte doludan olumsuz etkilenen Güzelyayla ve Tepeköy beldeleriyle birlikte Değirmendere, Çağlarca, Değnek, Horozlu ve Alanyalı köylerinde incelemelerde bulundu.

Hasar tespit çalışmaları da yapan Gökçel, yapılan ön tespit çalışmalarına göre çiçek ve meyve oluşum döneminde etkili olan dolu yağışının yılın ilk ürününü de olumsuz etkileyeceğini ve buna bağlı olarak da önümüzdeki yıl kaysı, erik, şeftali ve kiraz rekoltesinde çok ciddi düşüşler yaşanacağını vurguladı.

Mersinli üreticilerin, zor şartlar altında ayakta kalabilme savaşı verdiğini anlatan Gökçel, tarım sigortası uygulamalarında yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Gökçel, dolunun çiçek döneminde olması ve meyve oluşumunun yeni başlaması nedeniyle, 'tabi afetler' kapsamında değerlendirilmediğini savunan Gökçel, bu nedenle de üreticilerin mevcut zararının karşılanmasına yönelik herhangi bir yasa ya da yönetmelik de olmadığını buna bağlı olarak da üreticilerin ekonomik kayba uğradığını söyledi.

Yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde görevli uzmanlar tarafından bölge üreticilerine dolu zararı nedeniyle meyve ağaçlarında oluşabilecek hastalık ve zararlılarla nasıl mücadele edilebileceği konusunda da uyarılarda bulunuldu. Anlatılan bilgiler daha sonra uygulamalı olarak gösterildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 13:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?