4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Domates, üreticisini güldürüyor

DOMATES, ÜRETİCİSİNİ GÜLDÜRÜYOR

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ali Türer, örtü altında üretimi yapılan domatesin 1 lira 25 kuruştan alıcı bulduğunu ve üreticinin fiyatlardan memnun olduğunu söyledi.

Açıktaki domatesten örtü altındaki domatese geçiş döneminde fiyatların aşırı arttığını fakat şu an fiyatların oturduğunu ifade eden Türer, "Geçen yıl bu zamanda 15 kuruşa bile zor sattığımız domates şu anda 1 lira 25 kuruştan alıcı buluyor. Bunun en büyük etkeni ise Türkiye genelinde üretimin azlığı ve üreticiden hal'e gelen domateslerin halde işlenerek boylara ve kaliteye göre ayrılarak tüketiciye sunulmasıdır" dedi.

Üretilen domateslerin iç piyasada tüketildiğini belirten Türer, "Örtü altında domates üretiminin maliyeti çok yüksek olduğu için geçen yıllarda fiyatın düşük olmasından dolayı üretici büyük zarar etti. Bu yılki fiyatların maliyetin üzerinde seyretmesi domates üreticilerine kazandırdı" dedi.

Silifke genelinde 5 bin dönüm örtü altında domates üretimi yapıldığını söyleyen Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, "Silifke gelenideki seralarda birinci ve ikinci ekim olmak üzere toplam 5 bin dönüm domates ekildi. Bunların 2 bin dönümü tek ekim, 3 bin dönümü ise çift ekim olarak yapılıyor" şeklinde konuştu.

İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile ihracatçı firmaların bölgede yaptığı etim çalışmaları ve eğitim toplantılarının domateste kaliteyi arttırdığına dikkat çeken Müdür Gün, "Üreticimiz her geçen gün kaliteyi arttırıyor. Kalitenin artmasında, yapılan toplantıların büyük faydası oldu. Artık çiftçiler gelişigüzel ekim yapmıyor, yaptıkları işi bilinçli olarak yapıyorlar" diye konuştu.

Geçen aylarda açıkta yetişen domateslerde görülen hastalık nedeniyle ülke genelinde fiyatların aşırı yükseldiğini fakat sera domatesinin çıkmasıyla fiyatların gerçek fiyatını bulduğunu ifade eden Gün, şu an fiyatlardan üreticinin de tüketicinin de memnun olduğunu söyledi.

DOMATES, ÜRETİCİSİNİ GÜLDÜRÜYOR
DOMATES, ÜRETİCİSİNİ GÜLDÜRÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2010 Çarşamba 12:33:02
Güncelleme :1 Aralık 2010 Çarşamba 12:47:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?