2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Domates çiftçinin umudu oldu

Mersin'in Silifke ilçesinde çiftçi, umudunu domatese bağladı.

İç piyasaya 40 YKr ile 70 YKr arasında değişen fiyatlarla satılan domates, ihracata ise 95 YKr'den gönderiliyor. Mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatlarının artışından çok fazla etkilendiklerini dile getiren çiftçiler, buna karşın üretilen birçok ürünün para etmediğini, tek umutlarının domates olduğunu belirtti.

Örtü altı domates üretimi yapan Elif Sak isimli çiftçi, "Domates fiyatları bugünün şartlarında biraz olsun iyi gidiyor. Seralarda domatesin az olması ve ihtiyacın karşılanmasında güçlük çekilmesi domates fiyatlarını biraz olsun yüksek tutuyor. Diğer ürünlerde hep zarar ettik. Kazancımız işçi parasını, mazot ve gübre parasını karşılamaya yetmiyor. 1 yıl içinde çok fazla zam gören gübre, ilaç ve mazot bizleri zor duruma soktu" dedi.

Domatese uygulanan bozuk ilaçların çiçeği öldürdüğünü ifade eden Sak, "Domates fidelerinin çiçek açma zamanında verilen çiçek ilaçlarının bozuk çıkması, domates çiçeklerinde verimi düşürdü. İlaç firmalarına bu konudan bahsedildi, ama hiçbir firma bunu kabul etmedi" diye konuştu.

Devletten destek beklediklerini belirten üreticiler, zamlar karşısında ayakta durabilmeleri için ürünlerin fiyatlarının yukarı çekilmesini istedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 13:42:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?