4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Domates çiftçisi kızgın!

DOMATESTE FİYAT FARKI ÇİFTÇİLERİ KIZDIRDI

Büyük illerde domates fiyatlarının 3 TL'den satılması, yerel piyasalarda çiftçinin domatesi 55 kuruşa satması nedeniyle olaşan fiyat farkı meyve sebze halinde kurulacak piyasada gerginliğe neden oldu.

Mersin'in Erdemli ilçesinde bir grup çiftçi büyük illerde domatesin 3 TL'den satıldığını ancak kendilerinin 55 kuruşa domatesi zor sattıkları gerekçesiyle eylem için bir araya geldi. Erdemli Meyve Sebze Hali girişinde çiftçilerin toplanmasıyla zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Erdemli Meyve Sebze Hali girişinde çiftçiler adına bir konuşma yapan Karakeşli Köyü Muhtarı Ayhan Aydın, büyük illerde domatesin 3 TL'ye kadar satıldığını ancak kendilerinin domatesi 50 kuruşa satamadıklarını belirterek, "Çiftçiyi kim sömürüyor? İnsanlar domates almak için çırpınıyor, biz satmak için çırpınıyoruz. Biz domatesi 50 kuruştan satarız, tüketici 3 TL'den alır. Bizi sömüren kim? Bir an önce buna çözüm bulunsun. Çiftçinin tenceresinde artık çorba kaynamaz oldu" dedi.

Koyuncu Köyü Muhtarı Adnan Gökçen de çiftçinin okula giden çocuğuna vereceği 1 lirayı bulamadığını belirterek şunları söyledi: "Kış olur soğukta sabahlara kadar çiftçi nöbet tutar, yaz olur seranın içinde 50 derecede domates toplar. Üretiyoruz suçlu muyuz biz? Sesimizi artık birileri duysun."

Erdemli Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Atilla Küçük de kendisinin de bir üretici olarak çiftçilerin sorunlarını yakından bildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Üreticilerimiz sorunlarını ve isteklerini demokratik yollarla, yasalara uygun dile getirmelidir. Değilse haklı olduğumuz bu konuda haksız duruma düşeriz. Çiftçimiz borçlu olduğunu, senetlerini ve kredilerini ödeyemeyecek durumda olduğunu, evine ekmek alacak parasının olmadığını belirtmektedir. Ancak, mutlaka sesimizi

yasalar çerçevesinde duyurmalıyız."

Emniyet mensuplarının ve komisyoncular derneği başkanının çabalarıyla çiftçiler ikna edildi.

Hafta sonu piyasası gecikmeli olarak kuruldu. 55 kuruş olan domates fiyatı, hafta sonu için 60 kuruş olarak belirlendi. Çiftçilerin sorunlarını dile getirmek üzere bir komite kurulması kararlaştırıldı. Çiftçiler daha sonra sessizce dağıldı.

DOMATESTE FİYAT FARKI ÇİFTÇİLERİ KIZDIRDI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2010 Cuma 16:34:00
Güncelleme :8 Mayıs 2010 Cumartesi 09:09:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?