4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Domates fiyatları masaya yatırıldı

DOMATES FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Domates fiyatlarının aşırı artması ve bu artışın önüne geçilmesi için çalışma başlatılması gerektiğinin vurgulanması Erdemlili üretici ve komisyoncuları bir araya getirdi. Domates fiyatlarının aşırı yükselmesinin üreticiye ve komisyoncuya pek fazla bir gelir getirmediğini söyleyen üreticiler, kendilerinden domatesin 75 kuruştan alındığını geçen yıl aynı sezonda ise 1,50 TL'den satış yaptıklarını belirtti.

Erdemli Meyve Sebze Hali'nde Erdemli Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Lokalinde konu ile ilgili bir toplantı düzenleyen dernek yönetimi üretici, ziraat mühendisleri, komisyoncu ve ihracatçıları bir araya getirdi.

Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Atilla Küçük, "Üreticilerin yaşadıkları sıkıntıları sürekli anlatıyoruz. Buradan sivil ve siyasi otoriteyi göreve davet ediyorum. Çiftçiler biterse Türkiye biter. Bizler çiftçileri ayakta tutabilmek sorunlarını aşabilmek ve ayakta durmalarını sağlayabilmek için zemin hazırlamak zorundayız. Her kurum görev ve sorumluluklarının idraki içerisinde olmak zorundadır" dedi.

Bazı basın kuruluşlarının ürün fiyatları üzerinde yanlış haberler hazırladıklarını iddia eden Küçük, şunları söyledi:

"Son günlerde yer alan haberlerde domates fiyatlarının 3 katına çıktığını bunu derhal geri çekilmesi gerektiği belirtiliyor. Manavlardan marketlerden aldıkları fiyatları haber yapıyorlar, gelsinler burada çiftçilerdeki durumu görsünler. Çiftçiden 75 kuruşa alınan domates marketlerde 4 TL'ye kadar satılıyor. Fiyatların geri çekilmesi gerekir diyorlar. Çiftçi sattığı domates fiyatının geri çekilmesiyle ürün için harcadığı parayı geri kazanamaz hale gelir. Burada ürünün dalından koparıldıktan sonra üzerine

işlenen fiyatların iyi incelenmesi gerekmektedir. Fatura takibinin iyi bir şekilde yapılması gerekir, hükümetin de bu döngüyü iyi izlemesi gerekir. Hükümet pırlantaya uyguladığı KDV indirimini tarım girdilerine de yansıtmalı. Gübre ilaçlama ve plastik borulardaki KDV uygulamasına acilen bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde yapılacak indirim çalışmaları üreticinin elinden rızkını almakla sonuçlanır."

Soru cevap şeklinde devam eden toplantının sonunda toptancı halinde uygulanması istenen ürün fiyatları belirlendi. Belirlenen alış fiyatlarına göre salatalık 55 kuruş, sarıkız fasulye 1,80 TL, boncuk fasulye 2,70 TL, limon 80 kuruş ve domates ise 75 kuruş oldu.

Toplantıya Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, komisyoncular, üreticiler ve ihracatçılar katıldı.

DOMATES FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
DOMATES FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 16:29:00
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 16:42:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?