4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Domates güvesiyle toplu mücadele

DOMETES GÜVESİ TOPLU MÜCADELEYLE VURULACAK

Mersin’in Erdemli İlçe Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Erdemli Ziraat Odası tarafından "Tuta zararlısına karşı toplu mücadele" konulu toplantı düzenlendi.

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Muhtarlar, Zirai İlaç Bayi temsilcileri, Ziraat Mühendisleri ile üreticilerin katıldı. Toplantı da tarım gündemini bir süredir meşgul eden Tuta Domates Güvesine karşı üreticilerin topyekun mücadele yapması gerektiğine dikkat çekildi.

Toplantıda bir konuşma yapan Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, İlçenin domates rekoltesinin 450 bin ton olduğunu bulduğunu belirterek, "Maalesef ki Tuta Domates Güvesi ürünlerimizi tehdit ediyor. Mücadelesi oldukçada zor bu zararlı Erdemli için ciddi bir tehlike. Ancak yapılacak olan mücadelenin toplu yapılması gerekiyor. Değilse zararlı mücadelenin yapıldığı yerden ayrılıyor ve mücadelesi yapılmayan ürünlere yöneliyor" dedi.

Tuta zararlısının Güney Amerika menşeli bir zararlı olduğunu İspanya'dan sonra Yunanistan'a kadar gelerek ülkemizde de etkili olmaya başladığına değinen Tun, " İlçemize kadar gelen zararlı ürünlerimizi tehdit ediyor. Ama mücadele konusunda çok geç kalmış değiliz. Konunu paydaşları bu konudan topyekun bir çalışma başlattı. Bu konuda verilen bilgileri uygulamak ve mücadeleyi de aynı anda yapmak önemli" diye konuştu.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek de zararlıya karşı mücadelenin üretim yerlerinin dışında ve birlikte yapılması gerektiğini söyledi. Dölek, "Domatesin para etmemesi dolayısı ile çiftçilerin zor günler geçirdiğini ortada. Bir de buna bütün mahsulü zarara uğratacak böyle bir zararlı ile karşı karşıya kalınmış durumda. Sıkıntılarımız büyük. Bu mücadeleyi sitemli bir şekilde yapamaz ise sadece çiftçi değil, esnafta, zirai ilaç bayileri de perişan olur. Muhtarlarımızdan isteğimiz toplu mücadele konusunda hassasiyet göstermeleridir. Köylerimiz gün tespit edip mücadelelerini aynı anda gerçekleştirsinler" dedi.

Konuşmaların ardından zararlının özelliklerini anlatıldığı slayt gösterisi sunuldu.

DOMETES GÜVESİ TOPLU MÜCADELEYLE VURULACAK
DOMETES GÜVESİ TOPLU MÜCADELEYLE VURULACAK
İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2010 Çarşamba 17:59:00
Güncelleme :21 Temmuz 2010 Çarşamba 18:05:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?