2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Domates para etmeyince salça oldu

Mersin'in Silifke ilçesinde açık alanda yetiştirilen sırık domatesler para etmeyince, üreticiler tarafından salça yapılarak değerlendiriliyor.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, yaptığı açıklamada, Yeşilovacık ve Akdere beldelerinde 400 dönüm arazide üretimi yapılan domatesten bu yıl 4 bin ton ürün hasat edildiğini belirterek, Haziran ayı sonunda başlayan hasadın Ağustos ayının ilk haftasında tamamlanacağını söyledi.

Bir dönümden ortalama 10 ton domates üretimi yapıldığını kaydeden Gün, domates ilk çıktığında üreticiden 30 YKr'den alındığını, fiyatın daha da düşmesi nedeniyle üreticilerin domatesi satmayıp salça yapmayı tercih ettiğini belirtti.

Yeşilovacık beldesinde domates üretimi yapan Ferhat Sayman, 25 kiloluk bir sandık domatesi tüccarların 1 YTL'den satın aldığını vurgulayarak, "Bu fiyat üretim maliyetini bile karşılamadığı için bizde salça yapıyoruz. Yaklaşık 10 kilo domatesten 1 kilo salça çıkıyor ve yaptığımız salçanın bir bölümünü kendi yiyeceğimiz olarak ayırıp, kalan kısmını da kilosu 2 YTL'den satıyoruz. Bizler geçimimizi çiftçilik yaparak sağlıyoruz. Bu nedenle ektiğimiz domatesten kazanacağımız parayla evimizin nafakasını çıkarıp, çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamayı arzu ediyorduk. Ancak domates para etmeyince masrafımızı bile alamaz olduk. Bu nedenle de geçen yıllarda yaygın olan domates üretimi, her geçen yıl daha da azalmaya başladı. Böyle giderse bizde önümüzdeki yıllarda domates ekmekten vazgeçeceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 11:51:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?