3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Domates üreticisi endişeli

Mersin'in Silifke ilçesinde, hasadına yeni başlanan sera domatesinin düşük fiyattan satılması üreticiyi endişelendiriyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, bir sezonda serada iki ekim yapıldığını, kışlık domateste dönüme ortalama 10 ton olmak üzere 22 bin 200 ton üretim yapılacağını belirterek, güzlük ekimden ise dönüme 5 ton olmak üzere 11 bin 100 ton ürün elde edileceğini söyledi.

Can, "Bir dönüm seraya ortalama 3 bin 500 fide ekimi yapılıyor. Domates üretim maliyeti ise fide, ekim, işçilik, gübre, ilaç ve naylon olmak üzere 3 bin YTL'yi buluyor. Fiyatların düşük olmasından ise endişe duyuyoruz" dedi.

Geçmiş yıllarda düşük fiyat nedeniyle yaşanan hayal kırıklığına rağmen, ilçede domates üretiminde bir azalma olmadığını belirten Can, üretimin yeni başlamasına karşın fiyatın düşük olmasının çiftçileri düşündürdüğünü ifade etti.

Can, kışlık domateste başlayan hasadın Ocak ayı içerisinde tamamlanacağını, güzlük domates hasadının ise Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Üretilen domatesin bir kısmının Adana ve doğu illerine gönderildiğini, çoğunluğunun ise Rusya'ya ihraç edildiğini vurgulayan Can, "Kışlık domates hasadı yeni başladı ve şu anda üreticimizin tek sıkıntısı fiyatların düşük olması. Dileğimiz fiyatların daha üst seviyelere çıkarak çiftçimizin yüzünü güldürmesidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 12:04:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HATTAP DEMİR IP: 88.227.7.xxx Tarih : 5.11.2008 13:42:24

sayın başkanım valla fiyat böyle giderse milletin hali perişan gübreye 100 100 zam geldi geçen sene 65 ytl aldıgımız gübre bu sen 120ytl bu fiyatla giderse kurtarmaz ilaçlar 100 100 zamlanmış bizde ne yapacagımız artık bilmiyoruz... toplamasak tarlada bıraksak yazık olur bu fiyatla satsak sadece hamalıgımız bize kalıyor devlet bu işin üzerinde dursunlar ihraç olsun mahsum seracılar...