4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Domates üreticisinin yüzü güldü

Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altı ve açıkta 14 bin 500 dekar arazide üretimi yapılan ve bu yıl 174 bin ton rekolte beklenen domates, çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Üretimi yapılan domateslerin 2 bin 800 dekarı örtü altında yetiştirilirken, iç piyasada 95 kuruş, ihracatta ise 1 liradan satılıyor.

Bu yıl 14 bin 500 dekar araziden 174 bin ton rekolte beklediklerini belirten üreticilerden ziraat mühendisi İlyas Erdem ve Yusuf Erdem, "3 dönümlük seramızda 15 ton ürün almayı hedefliyoruz. Bu yıl fiyatlardan oldukça memnunuz. Ürünlerimiz Rusya'ya ihracata gidiyor. Tarım Bakanlığı'nın kontrolü altında üretim yapıyoruz. Hiçbir kalıntı olmayan domateslerimizin büyük bölümü ihracata gidiyor. Ama fiyat düşerse yaptığımız girdi maliyetlerine baktığımız zaman zarar ederiz" diye konuştular.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün ise, ilçede üretilen sera domatesinin çiftçinin önemli geçim kaynaklarından birini oluşturduğunu, ilçede 2 bin 800 dönüm serada domates üretimi yapıldığını söyledi. Yörede domates üretiminin arttığını belirten Gün, kışlık domateste Ekim ayı ortalarında başlayan hasadın Ocak ayı içerisinde tamamlandığını, yeni başlayan güzlük domates hasadının ise Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.

Üretilen domatesin bir kısmının Adana ve doğu illerine gönderildiğini, çoğunluğunun ise Rusya'ya ihraç edildiğini ifade eden Gün, "Üreticilerimiz seralarda sadece domates üretimi yapmaktalar. Çiftçilerimizin artık serada değişik ürünlere yönelmesi gerekmektedir. Çünkü çeşitlilik artarsa tüccarlar daha çok rağbet gösterecektir. Bu da fiyat artışına sebep olacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 11:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?