5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Domuz gribine karşı 'eğitim'

DOMUZ GRİBİNE KARŞI 'EĞİTİM' ÇÖZÜMÜ

Mersin İl Özel İdaresi çalışanlarına, 'domuz gribi' ile ilgili olarak eğitim verildi. Kurum Doktoru Günseli Özden, bugün yaşanan ölümlerin domuz gribinden değil, bu gribin yol açtığı ikincil komplikasyonlardan kaynaklandığını söyledi.

İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen eğitim çalışmasında konuşan Özden, 'domuz gribi'nin etkileri, korunma yöntemleri ve hastalığın tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu. Özden, daha önce insanlarda görülmeyen ancak geçirdiği değişimle birlikte insanlarda da hastalığa neden olan domuz gribinin belirtilerinin, mevsimsel griple hemen hemen aynı olduğunu kaydetti. Bu belirtileri; yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, halsizlik, nadiren kusma ve ishaldir olarak sıralayan Özden, domuz gribinin de tıpkı mevsimsel grip gibi bulaşıcı olduğunu hatırlattı.

Özden, alınması gereken tedbirleriyse şu şekilde sıraladı; "Öksürme, aksırma sırasında ortama dağılan damlacıklarla kişiden kişiye bulaşabilir. Riskli durumlarda ortamdaki damlacıkları tutabilen basit maskeler kullanılmalıdır. Hastalıktan korunmak için eller sıklıkla su ve sabunla yıkanmalıdır. Bulunduğumuz ortam sık sık havalandırılmalı, kapalı, kalabalık ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak durulmalıdır."

Domuz gribi nedeniyle panik yapılmasını da doğru bulmadığını ifade eden Günseli Özden, normal grip vakalarında ne yapılıyorsa aynı şeyin bu gribe karşı da yapılması gerektiğini, dile getirmiş olduğu belirtilerin 2 gün boyunca kişide görülmesi halinde de en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiyesinde bulundu. Özden, domuz gribinin en önemli belirtisinin de şiddetli baş ağrısı olduğuna işaret ederek, yaşanan ölüm vakalarının da domuz gribinden değil, gribin yol açtığı ikincil komplikasyonlardan kaynaklandığını açıkladı ve bu noktada da özellikle risk grubunda bulunan kişilerin, daha dikkatli olması uyarısında bulundu.

DOMUZ GRİBİNE KARŞI 'EĞİTİM' ÇÖZÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2009 Pazartesi 16:16:02
Güncelleme :16 Kasım 2009 Pazartesi 16:19:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?