3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

DP lideri Soylu Mersin'de

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, Türkiye'nin terörle mücadelede yeni bir yol haritası ve yeni bir strateji belirlemesi gerektiğini belirterek, terörün kökünün ancak topyekün bir mücadeleyle kazınabileceğini, bu noktada terörle mücadelenin 19-20 yaşındaki eratlarla değil, profesyonellerle sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Soylu, partisinin Mersin İl Teşkilatı'nın olağan kongresine katıldı. Şoförler ve Otomobilciler Odası Toplantı Salonu'ndaki kongre öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Soylu, Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki terör saldırısını kınadı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarını değerlendirdi.

Türkiye'nin oldukça zor bir dönemi yaşadığına dikkat çeken Soylu, Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği kara ve hava harekatları sonrasında gerek sivil hedeflere, gerekse askeri hedeflere yönelik olarak planlı ve üst düzey saldırıların gerçekleştirilmesinin bir 'intikam' olarak yorumlandığını söyledi. Soylu, yaşanılanların basit bir terör saldırısı olarak görülmesinin yanlış olacağını, Türkiye'nin canını yakanların da 3-5 çapulcu olarak görülmesinin bugüne kadar yapılan en büyük yanlışlardan biri olduğunu kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarını; farklı bir yaklaşımın sonucu olarak değerlendiren Soylu, "Sorumluluk mevkisinde bulunan insanların, yapmış olduğu nitelendirmeler bana göre yanlış bir nitelendirmedir. Hedef gösterilmeden yapılan nitelendirmeler yanlıştır. Elbette herkes durduğu yeri bilecek. Yani milletimiz de durduğu yeri bilmektedir, siyasi otoriteler de durduğu yeri bilmektedir. Askeri otoriteler de durduğu yeri bilmektedir. Durup dururken, görevini yapması gereken insanların bir takım eksik ve yanlışlarından dolayı, haddini aşarak tüm toplumu hedef alması ve bu konuda geniş yelpazede açıklamada bulunması bizim açımızdan son derece sakıncalıdır" dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar yaşanılan terör saldırılarına karşı; 'basit bir olay' olarak yaklaştığını, bunun da yapılan en büyük yanlış olduğunu ifade eden Soylu, bu noktada Türkiye'nin PKK tarafından Kuzey Irak'ta kullanılan bölgeyi denetim altına alarak, buradaki tüm teröristleri temizlemesi gerektiğini vurguladı. Bununla ilgili olarak gereken kararlılığın da net bir şekilde ortaya konulması gerektiğini belirten Soylu, bunun yapılmaması durumunda Türkiye'nin daha uzun yıllar terör belasıyla uğraşacağını dile getirdi.

AK Parti Hükümeti tarafından terörle ilgili tüm kurumların tek çatı altında toplanıp, Güvenlik Müsteşarlığı kurulması yönündeki girişimleri, geç alınmış bir karar olmasının yanında isabetli bir karar olarak yorumlayan Soylu, terörle mücadelenin profesyonel ellere bırakılmasının doğru bir yaklaşım olduğunu, bu noktada atılan adımların ileriye taşınarak, terör ve terör örgütüyle mücadelenin 19-20 yaşındaki eratla değil, profesyonel bir ekiple sürdürülmesi kararlılığının bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Soylu, "Mesele sadece terör örgütünün tasfiyesi ya da terör örgütünün başının ezilmesi meselesi değildir. Bugün Irak'ta bir tarafta Barzani, diğer tarafta da Talabani vardır. Barzani ve Talabani maalesef Türkiye'ye karşı dostluk göstermemektir. En zor ve en sıkıntılı zamanlarımızda bize arkalarını dönüyorlar. Bununla da kalmayıp Türkiye'yi yaralayan, Türkiye'yi ciddi şekilde etkileyen beyanlarda bulunuyorlar. Bugün eğer terör örgütü Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik saldırı gerçekleştiriyorsa, bunda
Barzani ve Talabani'nin etkisi olmadığını düşünmek saflık olur. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü, etkili ve ciddi uyarısını yapmazsa maalesef bu belada devam eder. Barzani ve Talabani de bu tavırlarını sürdürür" diye konuştu.

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda atması gereken adımların ortada olduğunu ve bu konuda yapılması gereken ilk işin de; konunun profesyonel ellere bırakılması olduğunu tekrarlayan Soylu, ancak bunun da tek başına yeterli olmayacağını, Türk-Kürt ayrışmasının önüne geçilerek kucaklaşmanın da sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Soylu, söz konusu kucaklaşmanın büyük şehirlerde olması, bununla birlikte ekonomik, sosyal ve psikolojik yapısıyla da kucaklaşmanın geri adım atılmadan sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Soylu, Türkiye'nin terörün üzerine ciddi ve kararlı bir şekilde gitmesi gerektiğini, gerektiği durumda da Kuzey Irak'ın denetim altına alabilecek bir yapının oluşturulması gerektiği savundu. Balıkesir ve diğer illerde olduğu gibi provokasyonlara gelinmemesi vurgulayan Soylu, Türklerle Kürtleri, et ve tırnağa benzetti.

Soylu, "Biz etle tırnağı birbirinden ayırmamalıyız. Burada herkesi kucaklayabilecek ciddi bir anlayışı Türkiye Cumhuriyeti Devleti ortaya koymalıdır" ifadelerini kullandı. Sorumlular başta olmak üzere herkesin şapkasına önüne alıp düşünmesi gerektiğine dikkat çeken Soylu, "Eğer Türkiye Cumhuriyeti'nde yaklaşık 12-13 gündür Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı, Başbakan yani devlet otoritesi; yani siyasi ve askeri otorite bir araya gelip, bütün millete; 'Sakın merak etmeyin, sakın bu konuda bir endişe içinde olmayın. Biz hep beraber bir fotoğraf veriyoruz ve bu fotoğrafla birlikte Türkiye'nin terör ve diğer sorunlarını ciddi bir şekilde çözmeye ve milletimizin endişe etmesine gerek kalmayacak bir şekilde irademizi ortaya koyuyoruz' denilmiyor. Bu konuda Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın da eksik yaptığı kanaatimizi günlerdir ortaya koyuyoruz. Bir fotoğrafı bile milletimize çok görüyorlar. Nedir birbirleriyle olan bu çelişkileri?" dedi.

Süleyman Soylu, şunları kaydetti:
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, güçlü ve ciddi bir devlettir. Mesele yeni bir yol haritanın, yeni bir stratejinin ortaya koyabilmektir. Devletin birlik içinde meseleyi farklı bir stratejiyle adım atmaya çalışmaktadır. Bunu bir siyaset meselesi değil, bir millet meselesi haline getirmek lazım. Bunu ciddi bir meselesi yapmak lazım. Bu iş siyasetin işidir. Bu iş Türkiye'nin işidir ve Türkiye'de topyekün bir mücadeleyle ortadan kaldırılabilecek bir iştir. Mesele kimse sakın basit bir terör hadisesi olarak ele almasın. Eğer olaya bu şekilde bakılırsa, terör saldırıları da devam edecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 15:13:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?