5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'Dünya Çevre Günü' kutlanıyor

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, kentte bugün çevresel anlamda ciddi bir sorun yaşanmadığını ancak buna rağmen bir takım sorun ve sıkıntıların da gündemde olduğunu ifade ederek, bu durumun aşılabilmesi noktasında da önemli çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

'Dünya Çevre Günü' kutlama etkinlikleri devam ediyor. Kutlamalar kapsamında Mersin Valiliği il İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Kongre ve Sergi Sarayı'nda bir tören gerçekleştirildi. Törene; Vali Hüseyin Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, İl Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Zübeyir Güvel'in ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Burada konuşan Vali Aksoy, yaşanılabilir bir dünya oluşturulması noktasında herkese önemli görev ve sorumluluklar düştüğüne dikkat ederek, belirlenen hedefe ulaşılabilmesi için de ortak hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Aksoy, çeşitli nedenlerden dolayı dünyanın ve doğal dengenin olumsuz bir değişim süreci yaşadığına dikkat çekerek, kentleşme, sanayileşme gibi oluşumların da doğal dengenin bozulmasına neden olabileceğini, bu kapsamda da sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı içerisinde doğal dengenin yaşatılabilmesi için başlatılan çalışmaların çevre unsuru dikkate alınarak yapılmasını gerektiğini anlattı.

Çevrenin geçmişin bir mirası olduğunu ve bu nedenle de tahrip edilmeden gelecek kuşaklara bırakılmasının da bir zorunluluk olduğunun altını çizen Aksoy, "Hangi konumda olursak olalım, her boyutuyla birey olarak çevreye karşı sorumluluğumuz olduğunu unutmamalıyız. Bu bilinçle hareket edersek; çevremizi daha iyi korur ve bundan sonraki süreçte daha yaşanabilir bir dünyayı kurabiliriz" dedi. Bugün gelinen noktada Mersin'de çok önemli bir çevre sorunu olmadığını savunan Hüseyin Aksoy, ancak buna rağmen bir takım sorun ve sıkıntıların yaşandığını, bu durumun aşılabilmesi için de önemli çalışmalarda bulunduklarını dile getirdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise, özellikle son 5 yıllık zaman diliminde çevresel sorunların çözümü noktasında oldukça önemli açılımlar ortaya koyduklarına dikkat çekerek, bu noktada da 'Katı Atık Düzenli Depolama Projesi' ile 'Atıksu Arıtma Tesisi Projesi'nin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Macit Özcan, her iki projenin de toplam 175 milyon TL'lik bir kaynakla hayata geçirildiğini, bu kaynağın da önemli bir bölümünün; İller Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan alınan kredilerle temin edildiği bilgisini verdi. Projelerin tek başına bir anlam ifade etmediğini, bu noktada da aktif ve işler bir altyapının da oluşturulması gerektiğini kaydeden Özcan, sorunu çözebilme adına da çok ciddi projeleri hayata geçirdiklerini anlattı.

İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Zübeyir Güvel de hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve şehirleşme gibi olguların çevre sorunlarını da beraberinde getirdiğini ifade ederek, "Bu sorunlar maalesef bütün insanlığı tehdit eden üzücü boyutlara ulaşmıştır. Çevreye gereken önemin verilmemesi sonucunda hayat kaynaklarımız olan hava, su ve toprak bilinçsizce tüketilerek, doğal denge bozulmaya yüz tutmuştur" dedi.

Konuşmaların ardından 'Dünya Çevre Günü' kutlamaları kapsamında ilköğretim okulu öğrencileri tarafından hazırlanan gösteriye geçildi. Yenişehir İlköğretim Okulu öğrencileri Latin danslarından seçkiler sunarken, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu üyeleri de Anadolu'nun farklı coğrafyalarına ait halk oyunlarını sahneledi.

Törende ayrıca çevreci okullara da ödülleri takdim edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 15:33:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?