4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Dünyanın en iyi ikinci balı üretildi

DÜNYANIN EN İYİ İKİNCİ BALI MERSİN'DE ÜRETİLDİ

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Eğriçayır Yaylası'nda üretilen Eğriçayır balı, Dünya Arıcılık Örgütü tarafından Slovenya'nın başkenti Lubyana'da Tıbbi Arı Ürünleri Kongresi (Apimedica 2010) kapsamında yapılan "Dünyanın En İyi Balı Yarışması"nda ikinciliğe layık görülerek gümüş madalya ile ödüllendirildi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Tıbbi Arı Ürünleri Kongresi'nde, arı ürünleri ile hastalık tedavisi konusuyla ilgilenen araştırmacılar ve doktorlar bir araya geldi. Kongrenin bu yılki ana teması, arı ürünleri ile sağlığın korunması oldu. Kongre sonunda düzenlenen yarışmada ise Mersin'in Erdemli ilçesinde üretilen Eğriçayır balı dereceye girdi.

Dereceye giren ballarının kalitesini yüksek rakım ve kuraklığa bağlayan bal üreticisi Celal Çay, "Eğriçayır .alı, 300 yıldan beri Boynu İnceli Yörükleri'nden Çay ailesi tarafından Mersin Eğriçayır Yaylası'nda geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Eğriçayır balının üretildiği yaylanın yüksekliğinin 2 bin 500 metreyi bulması sebebi ile bölgede hiçbir ağaç türü yetişmemekte ve sadece yabani kır bitkileri bulunmaktadır. Mayıs- haziran arasında kar suları ile sulanan yabani kır çiçekleri, temmuz-ağustos

aylarında ise kurak Akdeniz güneşinde hayatta kalmak için yaşam savaşı vermektedir. Eğriçayır ballarının hasat edildiği ağustos sonu, eylül başı ise tamamen kurak geçmektedir. Eğriçayır balının kalitesi de hem yüksek rakım hem de bu kuraklıktan kaynaklanmaktadır. Kurak mevsimde yaşam savası veren bitkilerden elde edilen ballarda hem nem oranı çok düşük çıkmakta hem de doğal aroması diğer yağmurlu bölgelerin ballarından oldukça yoğun olmaktadır" dedi.

Bu yıl daha kaliteli bal ürettiklerini ifade eden Üretici Çay, "Aile olarak Toros Dağları'nın zirvesinde ürettiğimiz bal, geçen yıl Fransa'nın Montpellier şehrinde düzenlenen bal yarışmasında da dünyanın en iyi ikinci balı seçilmişti. Dünya üçüncülüğün arkasından gelen dünya ikinciliği, bizim için üretimdeki kalitemizin yükseldiğinin bir göstergesidir. Bu yükselişi de kazandığımız ilk ödülün ardından üretimde tamamen organik arıcılığa başlamamızdan kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

DÜNYANIN EN İYİ İKİNCİ BALI MERSİN'DE ÜRETİLDİ
DÜNYANIN EN İYİ İKİNCİ BALI MERSİN'DE ÜRETİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2010 Cumartesi 15:07:05
Güncelleme :2 Ekim 2010 Cumartesi 15:22:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?