5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Dünyanın en uzun ayçiçeği

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Öztürkmenli köyünde deneme amaçlı dikilen ayçiçeğinin uzunluğu 4 metre 8 santime ulaştı.

Ayçiçeğine nazar boncuğu asan üreticiler, Guinnes rekorlar kitabına girmeyi hazırlanıyor.

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Öztürkmenli köyünde ikamet eden Necati Dölek ve Abdurrahman Serin deneme amaçlı diktikleri ayçiçeğinin, 1 ay sonra ürün vermesine rağmen boyunun 4 metre 8 santim olduğunu söyledi.

Evinin önündeki bahçesinde domateslere gölge yapsın diye ayçiçeği diktiğini ve deneme amaçlı olmasına karşılık dünyada bir ilki gerçekleştirdiğini belirten Necati Dölek, "Toplam 30 kök ayçekirdeği bitkim var. 2009 Nisan ayında dikimi gerçekleştirdim. Şimdi Ağustos ayındayız. Ayçekirdeği bitkisinin şu anki boyu 4 metre 8 santimdir. Meyve vermemiş halidir.

Ağacımın bir ay sonra meyve vereceğini düşünürsek 4 metre 15 santim olmasını bekliyoruz. Buda bir dünya rekorudur. Çünkü İsrail'de 4 metre 6 santim, Türkiye'de Bursa'da ise en uzun ayçekirdeği bitkisinin uzunluğu 4 metre 5 santimdir. Deneme amaçlı da olsa diktiğim ayçekirdeği bitkisi için Guinness rekorlar kitabına müracaat edeceğim" dedi.

Dölek, uzunluğu 4 metre 8 santim olan ayçiçeğine nazar boncuğu asarken, bitkiye gözü gibi baktığını, kuşlardan korumak için her türlü itinayı gösterdiğini sözlerine ekledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 15:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?