5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Dünyaya rakip bir liman

Mersin International Port (MIP) Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, özelleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından Mersin Limanı'nda kapasitenin yüzde 30, iş hacminin de yüzde 24 arttığını belirterek, gemi bekleme süresi dünyada 24 saat iken Mersin Limanı'nda 1 saat olduğunu söyledi.

11 Mayıs 2007 tarihinde 36 yıl süreyle PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'na devredilen Mersin Limanı'nda son 2 yıllık zaman diliminde yaşanan gelişmeler ve hayata geçirilen projeler, düzenlenen basın toplantısıyla değerlendirildi. MIP hizmet binası toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, özelleştirme öncesi ve sonrasındaki sürecin karşılaştırılması yapıldı. Toplantıda konuşan MIP Genel Müdürü John Arthur Phillips, özelleştirme sürecinin ardından Mersin Limanı'nda çok ciddi bir değişim ve gelişim süreci yaşandığının altını çizerek, bu sürecin de devam ettiğini vurguladı. Phillips, sürekli sivil toplum örgütleri ve odalarla görüş halinde olduklarını, özellikle de Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'na (MTSO) limanla ilgili gelişmeleri aktararak, onlarla görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı. Phillips, global krizin etkilerinin hissedildiği bir dönemde Türk ihracatçısının daha verimli ve daha faydalı şekilde ihracat yapabilmesi noktasında çok önemli çalışmaların hayata geçirildiğini anlattı.

MIP Genel Müdür Kürşat Tezkan da, özelleştirme sürecinin ardından Mersin Limanı'nda yeniden yapılanma sürecine girildiğini ve bu değişimle birlikte limanın Türkiye'nin en büyük konteyner limanları arasına yerleştiğini, Türkiye'nin güneyinde 'lider liman' konumuna geldiğini vurguladı. Tezkan, Mersin Limanı'nın coğrafi ve stratejik konumu itibariyle çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerek, kapasitesi ve geniş hinterlandının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı bağlantılarıyla birlikte sağladığı avantajlarla da sadece Türkiye'nin değil, Ortadoğu ve Akdeniz'in en büyük limanı konumunda olduğuna dikkat çekti. Bugün gelinen noktada Mersin Limanı'nın Avrupa ve Avrupa Birliği (AB) içinde çok önemli bir yer edindiğine işaret eden Tezkan, kentin AB'nin 2007 ve 2013 dönemi için oluşturulan projeler arasında önemli bir yere sahip olan 'Deniz Otobanı Projesi'ne Türkiye'den dahil edilen iki limandan biri olduğunu, bunun yanında da temeli atılan Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın Akdeniz'e açılan kapısı olduğunu
hatırlattı.

Tezkan, devir-teslim işlemlerinin tamamlanmasının ardından kapasitesinin yüzde 30, iş hacminin de yüzde 24'lük bir artış gösterdiği bilgisini vererek, özelleştirme öncesinde limana alınan gemilerin maksimum uzunluğunun 159 metre civarındayken bugün 304 metreye ulaştığını ve yapılan altyapı çalışmalarıyla büyük gemilerin limana alınabildiğini söyledi.

"MERSİN-SAMSUN DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ PROJESİ, AKDENİZ VE KARADENİZ'İ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK"

Mersin Limanı'nın konteyner dizayn kapasitesinin 2.5 milyon TEU, genel kargo kapasitesinin 500 bin TEU, dökme sıvı kapasitesinin de 4 milyon ton civarında olduğunu belirten Kürşat Tezkan, "Özelleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından liman kapasitesi iki kat, ekipman sayısıysa üç kat arttırılmıştır. 2007 yılında 804 bin TEU olan toplam elleçleme miktarı, 2008 yılında 868 bin TEU'ya ulaşmıştır. 2009 yılında şu ana kadar 112 bin TEU'luk elleçleme yapıldı. Bu rakam 2006 yılındaysa 647 bin TEU idi. Gemi
adedi 3 bin 450'ye yükselirken, toplam gelen kargo da 742 milyon tona yükseldi" dedi.

Fotoğraflarla limanın eski ve yeni hali arasında karşılaştırmalarda bulunan Tezkan, limana özelleştirme sürecinin ardından satın alınan ekipmanlarla ilgili bilgiler de verdi. Gemi bekleme süresinin dünya ortalamasının 24 saat olduğunu, söz konusu sürenin Mersin Limanı'nda ise 1 saat olduğuna dikkat çeken Tezkan, bugün herhangi bir geminin limana 1 saat içerisinde yanaşıp, yükleme-boşaltma yapabildiğini anlattı. Yapılan çalışmalarla birlikte limanda artık 100-150 tonluk proje yüklerini kaldırabildiklerini ifade eden Tezkan, böylelikle de transit taşımacılığının Türkiye üzerinden yapılabilmesine olanak sağlandığını söyledi. Önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi planlanan projelerle ilgili de bilgiler veren Tezkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mersin-Samsun Demiryolu Köprüsü ile birlikte Akdeniz ile Karadeniz arasında bağlantı kurulmasına yönelik hazırlamış olduğumuz projeye AB de destek veriyor ve konuyla ilgili çalışmalar sürüyor. İran ve Irak ile transit yüklerin Mersin üzerinden geçmesi konusu oldukça önemli. Mersin ile Alexandria (Mısır) Limanları arasındaki deniz taşımacılığının geliştirilmesi yönünde önemli aşama kaydedildi ve şu anda gerekli izinler bekleniyor. Mersin'den Avrupa'ya RoRo taşımacılığının geliştirilmesine yönelik proje artık başlamak üzere. Önümüzdeki Nisan ayı içinde RoRo servisi başlayacak. Mersin'de kruviziyer turizmin geliştirilmesine yönelik önemli projeler hazırlandı. Yapılan çalışmalarla birlikte bu yıl 6 adet kruviziyer gemisinin Mersin'e gelmesini bekliyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 16:46:17
Güncelleme :10 Mart 2009 Salı 17:04:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?