2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Eczacılardan ortak tepki

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye Eczacı Odası Başkanları, eczanelere yaşam şansı vermeyen uygulamalardan vazgeçilmesini istediklerini bildirerek, "Rekabet değil, önce sağlık istiyoruz" dedi.

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, Hatay Eczacı Odası Başkanı Mehmet Gönenç ve Osmaniye Eczacı Odası Başkanı Zeki Özgen, Adana Eczacı Odası'nda basın toplantısı düzenleyerek sağlık sisteminde, ilaç politikalarında ve mesleki alanda yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Oda başkanları adına açıklama yapan Bulut, sürekli değişen sağlık uygulama genelgeleri ile tek taraflı, vatandaş ve eczacı aleyhine kararlar alındığını savunarak, "Hukuksuz, kuralsız, vatandaşı ve bizleri hiçe sayan yaklaşımlardan artık bunalmış durumdayız" dedi.

Rekabet Kurumu mazeretiyle eczaneler üzerinde sürekli baskı uygulandığını ileri süren Bulut, "Eczanelerimiz ticarethaneye dönüştürülmeye çalışılıyor. Eczaneler sağlık merkezleridir. Aldığımız eğitim ve eczanelerin Türkiye'deki yapılanması, özellikle 1. basamak sağlık hizmetinde bizlere önemli görev vermektedir.

Eczanelerin ticarethaneye dönmesi ülkemizin kıt kaynaklarının daha fazla ve gereksiz ilaç tüketimine harcanmasından başka bir işe yaramayacaktır. O nedenle Eczacılık Yasası'nda şirketleşmeye yol açacak maddeyi istemiyoruz. Rekabet değil, önce sağlık diyoruz" ifadelerini kullandı.

Halkın eczanelerden ilaç almasını sağlayan İlaç Alım Protokolü'nün süresinin 1 Ocak 2009 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Bulut, şunları söyledi:

"1 aylık bekleme süresi olan bu protokol; SGK ile görüşme süreci olumlu sonuçlanmadığı takdirde, en geç 1 Şubat 2009 tarihinde son bulacaktır. Yani bu tarihten sonra artık eczaneler SGK'lı vatandaşlarımıza ilaç veremeyecektir. Vatandaşlarımız ilaca ulaşamadığı takdirde, bu işin sorumluları SGK yetkilileri ve hükümetin Çalışma Bakanı olacaktır. Yetkililerin her defasında taleplerimizin haklı olduğunu ifade etmelerine rağmen sorunları çözmeye yanaşmamalarını anlamak mümkün değildir. Bu anlayış devam ettiği müddetçe, önümüze süresiz eczane kapatmak dışında çare bırakılmamaktadır."

SGK'nın eczacıların yaşadığı tüm ekonomik sorunlara rağmen, geri ödemelerde avans uygulamasına başladığını vurgulayan Bulut, "Geri ödemede sadece hakkımız olanı istiyoruz, daha fazlasını talep etmiyoruz. Sonuç itibarıyla deyim yerindeyse sorunlarımız kitap oldu. Artık sorunsuz, çağdaş, ülkemize ve ülke halkına yakışır eczacılık hizmeti vermek istiyoruz. Bölge eczacı odası başkanları olarak, vatandaşlarımızı ilaçsız bırakmamak ve eczanelerimizin kapanmaması adına ilgilileri buradan bir kez daha uyarıyoruz. Artık yeter. Bizlere yaşam şansı vermeyen uygulamalardan vazgeçin. Ayrıca, yaşadığımız tüm sorunlar yetmezmiş veya haksızmışız gibi hükümet yetkilileri ile SGK, TEB ve odalarımızı dışlayarak eczacı ile tek tek sözleşme yapmak istediklerini söylüyor. Bizler de bölge eczacı odalarına bağlı tüm eczacılar olarak hazırladığımız dilekçeler ile yetkililere cevaplarımızı veriyoruz. Bununla birlikte dün Adana'da yaptığımız referandumun sonuçlarını da ilgili bakanlara göndereceğiz. Bu dilekçelerle ve referandumla da yetinmeyip pazartesi gününden sonra vatandaşlarımıza, 'Sağlık uygulamalarından memnun musunuz ve muayene ücretlerini eczanelerde ödemek istiyor musunuz?' diye bir anket daha yapacağız. Bizler, sorunlarımıza çözüm buluncaya kadar sesimizi yüksek tutmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 15:59:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?