5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Eczacılardan sahte ilaç uyarısı!

Mersin Eczacılar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, özellikle cinsel gücü arttırıcı ilaçlar ile vitaminlerin sahtelerinin yapıldığını, söz konusu ilaçların tehlikeli oranda içerdiği etken maddeler nedeniyle çok ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi.

Eczacılık Günü etkinlikleri kapsamında oda üyeleriyle ortak bir açıklama yapan Mersin Eczacılar Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, sağlık alanında yaşanan sorun ve sıkıntıların yanı sıra yapılan düzenlemelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, aile hekimliği uygulamasında başta koruyucu sağlık hizmetleri olmak üzere aşılama ve gebelik takibinde kırsal kesimlerde olumsuz sonuçlar alındığını savundu. Aile hekimliği uygulamasının Mersin'de de hayata geçirilmesinin kendilerini endişelendirdiğini kaydeden Şimşek, bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bugün sağlığın patronu haline geldiğini ve ilacın en büyük alıcısına dönüştüğünü iddia eden Şimşek, "SGK ilacın yüzde 90'ının tek alıcısıdır. Kurum bu özelliği ile sektör üzerinde çok büyük bir baskı oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı ise yetki alanını boşaltmış görünmektedir. Ödeme listeleri çıkan ürünler ile hastaların her gün kendi imkanlarıyla alması gereken ilaç sayısı artmaktadır. Aynı durum sağlık hizmet sunumu alanında yaşanmaktadır. SGK'nın bu tutumu kamunun yavaş yavaş sağlık alanının dışına kendini taşıdığının ve sağlığın özelleştirilmeye çalışılmasının en net göstergesidir" dedi.

Bugün gelinen noktada Türkiye genelinde 29 bin eczane olduğuna dikkat çeken Şimşek, sadece eczanelerde satılması gereken ilaçların 1262 sayılı kanunla birlikte OTC adı verilen drog-store gibi yapılarda satılmak istendiğini ve bu durumun da oldukça tehlikeli bir girişim olduğunu kaydetti. Şimşek, eczaneler dışında satılan sahte ilaçlarla ilgili olarak da, "Türkiye'de ruhsatlı olan veya olmayan özellikle cinsel gücü arttırıcı ilaçların, gıda takviyeleri ve vitaminlerin sahtelerinin yapıldığı ve bunların farklı araçlarla halka ulaştırılmaya çalışıldığını görüyoruz" diye konuştu.

Sahte ilaçların bir kısmının hiç etken madde içermemesi nedeniyle tedavide herhangi bir etkisinin olmadığını, diğer bir kısmının da tehlikeli oranda içerdiği etken maddeler nedeniyle insan sağlığını olumsuz etkilediğinin belirten Şimşek, steril olmayan ortamlarda üretilen ilaçların çok ciddi bir tehdit unsuru oluşturduğunu vurguladı. Şimşek, özellikle internet üzerinden yapılan satışlarda yüksek oranda sahte ilacın dolaşımda olduğunu ve bu durumun önüne geçilmesi için insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İlacın lüks bir tüketim ürünü değil, sağlık için kullanılan önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Şimşek, "İlaç kullanımı özel bir disiplin gerektirmektedir. Bu yüzden ilacın sadece hekim tavsiyesiyle ve eczacı kontrolünde temin edilmesi, eczacımızın tüm uyarı ve verilen kullanım talimatlarına uyularak tüketilmesi gerekmektedir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 17:36:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?