1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Eğlence kabusa dönmesin

Bunaltıcı yaz sıcaklarının vazgeçilmez eğlencesi olan havuzlar, hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Mersin İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Tufan Nayir, hijyene uyulmadığı takdirde ciddi göz rahatsızlıkları, ayak ve vücut mantarı, Hepatit A konusunda vatandaşları uyardı.

Yaz sıcaklarında özellikle çocukların ve gençlerin vazgeçemediği havuzlar, hijyen kurallarına uyulmadığında tehlikeli birer hastalık kaynağı haline geliyor. Bu sorunların önüne geçmek için havuzlara sıkı denetim uyguladıklarını belirten Mersin İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Tufan Nayir, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşın sağlığını tehdit edebilecek her türlü unsurla mücadele ettiklerini ve havuzların denetimine ağırlık verdiklerini söyledi.

Mersin genelinde 62 ticari havuz, 502 site havuzu bulunduğu bilgisini veren Nayir, bugüne kadar sadece ticari havuzların denetimini yapabildiklerini, ancak havuz denetimlerinin sınırlarını genişleterek artık site havuzlarına da denetim uygulayacaklarını kaydetti. Mersin İl Hıfzısıhha Kurulu’nun geçen sene aldığı bir kararla ticari işletmeler kapsamındaki havuzları ayda bir kez denetlediklerini ifade eden Nayir, tahlil sonuçları uygun çıkmayan havuzlara kapatma uyguladıklarını dile getirdi.

Site havuzlarına yönelik şu anda İl Hıfzısıhha Kurulu’nun bir çalışma yürüttüğünü, ticari havuzlara uyguladıkları denetimin site havuzlarına da yaygınlaştırılacağını aktaran Nayir, “Önümüzdeki aydan itibaren kapsam dışında kalan site havuzlarına da sıkı denetim uygulayacağız. Karar bu ay içinde çıkacak. Ayda bir kez sitelere gidip denetimlerimizi yapacağız. Eğer havuz suyu sıkıntılı çıkarsa denetimlerimiz 15 günde bir olacak şekilde sıklaşacak. Böylece özellikle sitelerin havuzlarında çıkabilecek problemleri de engelleyebileceğiz” dedi.
Havuzlardan aldıkları numuneleri fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal olarak değerlendirdiklerine işaret eden Nayir, “Eğer bakteriyolojik analizlerde problem çıkarsa havuzların boşaltılıp tekrar doldurulması, kimyasal analizlerde çıkan problemlerde de ilaçla çözülebiliyorsa ilaçla havuz suyunun tekrar sağlıklı koşullara döndürülmesi için havuz yöneticilerine talimat veriyoruz” diye konuştu.

“VATANDAŞ DUYARLI OLMALI, HİJYENE DİKKAT ETMELİ”

Şu ana kadar yaptıkları denetimlerde Mersin’de sıkıntılı bir havuzla karşılaşmadıklarını belirten Nayir, kendi denetimleri dışında sitelerin veya kullanım havuzlarının anlık kirlenmelerinin de çok önemli olduğunun altını çizerek, bu noktada vatandaşların duyarlı olmaları gerektiğini vurguladı. “Birincisi kendileri temizliklerine, hijyenlerine dikkat ederek kendi kullandıkları havuzu temiz tutacaklar” diyen Nayir, site sakinlerinin birbirlerini uyarmalarını da istedi.

Site havuzlarındaki görevlilere de büyük sorumluluk düştüğünü kaydeden Nayir, “Her gün o site havuzlarında çalışanlar düzenli olarak renk, bulanıklık yönünden analizlerini yapmalı, serbest klor, hidrojen peroksitini ölçmeli, havuz suyu sıcaklığının 26-28 santigrat derece arasında olmasına dikkat etmeliler. Ayrıca site yöneticileri de havuzlarda çalıştırdıkları kişilerin mutlaka sertifikalı olmalarına dikkat etmeli ve onları denetlemeliler” ifadelerini kullandı.

HAVUZLARIN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARINA DİKKAT

“Havuzlar gerçekten eğlenceli ancak bunu doğru bir şekilde ve hijyen kurallarına uygun olarak yapmazsak birçok hastalıkla karşı karşıya kalmaktayız” diyen Nayir, havuzlardan kaynaklı en sık görülen hastalığın konjonktivite bağlı göz problemleri olduğunu bildirdi. Vatandaşları uyaran Nayir, şunları söyledi:

“Gözümüz oldukça hassastır. Havuzlarda bulunan çeşitli kimyasallar veya mikrobiyolojik bakteriler gözlerde konjonktivit şikayetine neden olmaktadır. Bu nedenle çocuklarımızın özellikle havuz gözlüğü kullanmaları çok önemlidir. Ayrıca, ayak mantarı hastalıkları oldukça sık bulaşmaktadır. Her havuzun girişinde bir ayak havuzu yapılmakta, o ayak havuzuna ilaçlar gerekli şekilde atılmaktadır ama en büyük sıkıntımız vatandaşların bunu kullanmak istememesi, ayağını bu suya sokmaktan imtina etmeleridir. Halbuki kendilerini ve çocuklarını, havuzu kullanan diğer arkadaşlarını korumak adına herkes duyarlı bir vatandaş olup kesinlikle duşunu aldıktan ve ayak havuzunu kullandıktan sonra havuzları kullanmalılar.”

HEPATİT A RİSKİNE DİKKAT

Havuzlardan bulaşabilecek önemli bir hastalığın da Hepatit A olduğuna dikkat çeken Nayir, özellikle tuvalet alışkanlığı kazanmamış çocukları büyüklerin havuzuna sokmamanın çok önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Çünkü dışkıdan bulaşan hastalıklar arasında Hepatit A var. Dışkı ile bozulmuş bir havuzda Hepatit A riski vardır, kişilere bulaşır. Bu nedenle küçük çocukları büyük havuzuna kesinlikle sokmamalıyız. Küçük çocuklarda en ufak bir kaçırma dahi olsa mutlaka havuz suyu tamamen boşaltılıp değiştirilmelidir. Ayrıca, küçük çocukların havuz suyunu yutmamaları için ailelerin gözetimlerinde havuzlarda oynamalarına izin vermeleri, havuz suyunun içilmeyeceği konusunda uyarmaları gerekir.”

Vatandaşlara önerilerde bulunan Nayir, “Eğer cildinizde sıyrık ve kesik alanlar varsa mümkün olduğunca iyileştikten sonra havuzları kullanmanız, açık yaralarınız varsa havuzlara girmemeniz, giriyorsanız da iyice kapatmanız, kulak enfeksiyonlarını önlemek için mümkünse kulak tıkaçlarını kullanmanız, göz enfeksiyonlarını önlemek için gözlük kullanmanız ve en ufak tahriş problemlerinde, göz kızarıklıklarında, ciltteki renk değişikliklerinde en yakın doktora başvurun” şeklinde konuştu.

MERSİN’İN DENİZ SUYU TEMİZ

Deniz suyu denetimleri konusunda da bilgi veren Nayir, Nisan-Ekim ayları arasında 15 günde bir il genelinde vatandaşın yoğun olarak denize girdiği 25 odak noktasından numune alarak analiz yaptıklarını ifade etti. Analiz sonuçlarının Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün internet sitesinde düzenli olarak yayınlandığını kaydeden Nayir, “Şu anda Mersin deniz suyu temiz. Kent merkezindeki Mezitli Belediye Halk Plajı sonuçlarında da sıkıntı yok. Mezitli’de vatandaşlar gönül rahatlığıyla denize girebilirler” ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2012 Salı 18:47:59
Güncelleme :26 Haziran 2012 Salı 18:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?