1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Ekim'de 'merhaba' diyecek

Ekim ayında yeni sanat sezonunu açacak olan Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Mersinlilere önemli başyapıtlarla merhaba diyecek.

MDOB’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ekim ayında seyircisiyle buluşmaya hazırlanan MDOB, geçtiğimiz sezon her biri kapalı gişe oynanan “Aşk-ı Memnu”, “Hurrem Sultan”, “Çalıkuşu” ve yeni sezonun ilk prömiyeri de olan, teması Atatürk tarafından belirlenen “Özsoy” operasının yanı sıra Kuklacı çocuk müzikali ile de küçük seyircilerinin karşısına çıkacak.

Halit Ziya Uşaklıgil’in aynı adlı romanından şair Tarık Günersel tarafından operaya uyarlanan, besteci Selman Ada’nın 3 perdelik “Aşk-ı Memnu” operasını 6 Ekim 2012’de sahneleyecek olan MDOB, ilk gösteriminden bu yana, üç sezondur kapalı gişe oynayan Türk balesinin başyapıtlarından, Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevit Kodallı’nın bestesini yaptığı, libretto ve koreografisi Oytun Turfanda’ya ait “Hurrem Sultan” balesini de 11 Ekim 2012 tarihinde seyirciyle buluşturacak.

Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eseri “Çalıkuşu” romanından aynı adla uyarlanan ve gösterildiğinden bu yana kapalı gişe oynayan Çalıkuşu balesi de MDOB’un Ekim ayında sanatseverlerle buluşturacağı bir başka önemli eser olacak.

Türk Sanat Müziği derlemeleri eşliğinde seyircisine görsel ve işitsel şölen sunan eserin yaratıcısı ve yönetmeni Devlet Sanatçısı Merih Çimenciler. 150 farklı kostümün kullanıldığı, kostüm ve dekor tasarımını dünyaca tanınan Alexandre Vassiliev’in yaptığı eserin temsil tarihi ise 16 Ekim 2012.

Atatürk’ün isteği üzerine Ahmet Adnan Saygun’un bestelediği, librettosunu Münir Hayri Egeli’nin yazdığı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk sahnelenen operası olan “Özsoy” operası da Ekim’de Mersinlilerle buluşacak. İranlı Şair Fridevsi’nin “Şehname” isimli destanından uyarlanan opera, ilk kez 19 Haziran 1934 tarihinde Atatürk ve dönemin İran Şahı Rıza Şah Pehlevi onuruna sahnelendi. Eserin Mersin prömiyeri 23 Ekim, galası ise 1 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşecek.

iha
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2012 Perşembe 11:44:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?