3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Ekmekte tasarruf çağrısı

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Türkiye'de günde 120 milyon ekmek üretildiğini, bunun 12 milyonunun çöpe gittiğini belirterek, vatandaşa ekmekte tasarruf yapması çağrısında bulundu.

Göktaş yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in 6.1 milyon olarak belirttiği çöpe giden ekmek oranının iyimser bir rakam olduğunu söyledi. Türkiye'de günde 120 milyon ekmek üretildiğini ve bunun 12 milyonunun çöpe gittiğini bildiren Göktaş, "Yani üretilen ekmeğin yüzde 10'u çöpe gidip israf olmaktadır. Yazıktır, bu büyük bir israftır. Lütfen ekmekleri çöpe atmayalım. Dar gelirli halkımızın birçoğunun tek gıdası haline gelen ve yokluktan sıcak şekerli suya banarak yediği ekmekte milletçe tasarrufa yönelmek zorundayız. Bizim ülkemiz, ekmeği çöpe atacak kadar zengin değil" dedi.

Çöpe atılan ekmeğin maliyetinin günlük 3.6 milyon YTL olduğuna dikkat çeken Göktaş, halkın ekmeğe yılda 8 milyar dolar ödediğini, buna karşılık israf edilip atılan ekmeğe yılda ödenen paranın 800 milyon doları bulduğunu kaydetti. Vatandaşları, tüketecekleri kadar ekmek almaları konusunda duyarlı olmaya çağıran Mustafa Göktaş ayrıca, ekmek gramajına sınırlama gelmesi ve Bakanlığın bu konuda daha sıkı denetim uygulaması gerektiğini ifade etti.

Ekmek israfını önlemek ve dar gelirli insanlara katkıda bulunmak amacıyla yurt genelinde başlattıkları "Askıda ekmek" uygulamasının sürdüğünü de belirten Göktaş, vatandaşların bu uygulamaya katkı sunmalarını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2008 Cumartesi 18:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?