5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Elaiussa Sebaste'de kazılar bitti

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş Beldesi'ndeki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde, Roma La Sapienza Üniversitesi'nden Prof. Dr. Evgenia Eqnini Schneider'in başkanlığında gerçekleştirilen 15. dönem kazı çalışması sona erdi.

2 Eylül'de 4 ayrı noktada başlayıp 7 Ekim'de sona eren kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Evgenia Eqnini Schneider, Elaiussa Sebaste'de geçmiş yıllarda yapılan kazılarda bazı önemli kalıntılara rastladıklarını, bu yıl ise yapılan kazılarda bölgede üretilen şarap ve zeytinyağlarının ihraç edildiği amforaların saklandığı sarnıçlardan ikincisinin bulunduğunu belirtti.

Bulunan sarnıçta ihracata gitmeyen üretim hatalısı ve gündelik işlerde kullanıldığı sanılan amforalardan 20 tane bulunduğunu kaydeden Schneider, amforalar içinde ilk kez üzerinde çoban ve köpeğinin tasvir edildiği, işlenmiş hindi kabartması bulunan bir testiye rastlandığını söyledi.

Bizans Sarayı çevresindeki kazı çalışmalarını gelecek yıl tamamlayıp gerekli restorasyon çalışmalarını da yaparak antik tiyatro ve agorada olduğu gibi turizmin ve insanların ziyaretine açmayı hedeflediklerini ifade eden Schneider, buranın turizme açılmasının bölgenin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Kazı çalışmaları esnasında kuzey limanı bölgesinde 35 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde gezinti yolu bulunduğunu vurgulayan Schneider, bu bölgede çalışmaların gelecek yıl da süreceğini belirterek, "Kazı esnasında ortaya çıkarılan gezinti yolundaki ağır kayaları kaldırmak ve yerine koymak için büyük vinçlere ihtiyaç var, bu da büyük maliyet isteyen çalışma. Sponsor bulabilirsek buradaki gezinti yolunu restore edeceğiz" dedi.

Yapıldığı tarih ve kimlerin yaptığı henüz bilinmeyen tapınak çevresinde sondaj kazı çalışmaları yapıldığını dile getiren Schneider, Yrd. Doç. Emanuela Borgia başkanlığında yapılan tapınak bölgesindeki kazı çalışmasında, tapınağın kimler tarafından yaptırıldığının belirlenemediğini, kazının gelecek yıl devam edeceğini kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2009 Perşembe 13:22:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?