5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Elma üreticisinin yüzü gülmüyor

ELMA ÜRETİCİSİ ÜZGÜN

Silifke ilçesinde, elmanın kilosu 20 kuruşa düşünce üretici hayal kırıklığı yaşadı.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, bu yıl 3 bin 500 dönüm araziden 6 bin ton elma hasadının gerçekleştirileceğini söyledi.

İlçe merkezinde Atayurt, Atakent beldeleri, Silifke'ye bağlı Kabasakallı ve Sarıcalar mahalleleri ile yüksek kesimlerdeki Kavak, Seydili, Sökün, Kurtuluş, Örenköy, Şahmurlu, Örenköy, Cambazlı, Kırobası köylerinde elma üretiminin sıklıkla yapıldığını ifade eden Can, elma hasadının sahile yakın kesimlerde Haziran ayında başladığını, rakımı yüksek yerlerdeki kırsal kesimlerde hasadın devam ettiğini, ancak fiyatların çok düşük olmasına rağmen alıcı bulmadığını belirtti.

Geçen yıllarda elmanın üreticisini sevindirdiğini belirten Can, tarım politikalarının yanlış uygulanması nedeniyle elma ve birçok ürünün şimdi değerinden satılamadığını belirtti. Son yıllarda Türkiye genelinde meyveciliğin ön plana çıktığına dikkat çeken Can, şöyle konuştu. "Ürünün nasıl değerlendirileceği düşünülmeden, işlenecek tesisler kurulmadan, tüketilecek pazar bulunmadan çiftçilerimiz üretime yönlendiriliyor. Bunun sonucunda da ürünler para etmiyor."

Elma üretiminin Türkiye genelinde yaygınlaştığını belirten Can, bunun sonucunda da fiyatların çok düşük olduğunu ve elmaların dalında kaldığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2009 Perşembe 13:26:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?