30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Elmadaki fiyat farkı büyük sorun

Mersin'in Erdemli ilçesinde elma üreticileri ürünü sattıkları fiyatla, manav fiyatları arasında uçurum bulunduğunu belirterek, yaşanan sıkıntıların giderilmesini istedi.

Erdemli'nin en büyük elma üretim merkezi olan ve üretimin yüzde 25'inin ihracata gittiği Sorgun köyünde üreticiler, yatağa aldıkları elmaları kilosu 50 kuruştan satıyor. Sorgun Köyü Muhtarı Ömer Kılıç, elma merkezi olarak bilinen Sorgun köyünde 2 bin dönüm alan üzerinde yaklaşık yılda 2 bin ton elma ürettiklerini belirterek, "Elmalarımız iç piyasanın yanı sıra özellikle Kuzey Irak'a gidiyor. Üretimimizin yüzde 25'i dış pazarda alıcı buluyor" dedi.

Elmaların kaliteli olmasına karşın fiyat düşüklüğünün üreticiyi sıkıntıya soktuğunu ifade eden Kılıç, "Starking ve golden cinsi elmaların üretildiği köyümüzde üreticiler fiyat farkının giderilmesini istiyor. Tüccarlar buradan ürünleri 50 kuruşa toplanmış halde alıyorlar, fakat aynı elmalar manavlarda 2-2,5 TL'den satılıyor. Bu uçurum kalkmalı" diye konuştu.

İhracatçı Duran Kara da, Sorgun elmasının kalitesinin yüksek olduğunu belirterek, "İhracatlık ürünümüz Kuzey Irak'a gönderiliyor. İç piyasada ise İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden talep alıyoruz. Halde çok yüksek farklarda satışlar yapılıyor. Manavlarda ise buna kar eklendiğinde fiyat 3-4 katına çıkıyor" dedi.

Kara, üretici ve tüketicinin beklentisinin fiyat farklarının giderilmesi olduğunu da kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2011 Salı 18:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?