2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Emeklilerin maaş isyanı!

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı İlhami Tol, emeklilerin açlık ve yoksullukla boğuştuğunu ifade ederek, emekli aylıklarının yükseltilmesini ve son dönemlerde yapılan zamların da geri çekilmesini istedi.

AK Parti Mersin İl Binası önünde sendika üyeleriyle birlikte ortak bir açıklama yapan İlhami Tol, emekliliğe geçmiş dönemlerde insanların gıptayla baktığını ve ulaşılması için gün saydığını hatırlatarak, bugün gelinen noktada emeklilerin açlık ve yoksullukla boğuştuğunu söyledi.

Tol, 2008 yılından bu yana gündelik hayatta kullanılan temel mal ve hizmet fiyatlarının yüzde 100'lük bir artış gösterdiğini, buna karşılık aynı dönemde emeklilere maaşlarında aylık yüzde 9'luk bir artış yapıldığını, bu durumun
doğal bir sonucu olarak da milyonlarca emeklinin yoksulluk kategorisinde yer aldığını savundu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Emekli, devletin aynadaki görüntüsüdür" şeklindeki sözünü hatırlatan Tol, emeklilerin yoksulluğa sürüklenmesinin de Türkiye'nin aynadaki görüntüsünün pek de iyi olmadığını ortaya koyduğunu vurguladı. AK Parti Hükümeti'nin söz konusu görüntüyü düzeltecek tedbir ve önlemler alması gerektiğini belirten Tol, emeklilerin aylıklarının da yükseltilmesini talep etti.

Emeklilerin sendikalılaşması kapsamında 'Statü Yasası'nın bir an önce çıkartılmasını isteyen Tol, bunun yanında emeklilere eşit, ücretsiz ve ulaşılabilir bir sağlık hizmetiyle birlikte kamu çalışanlarına verilen ancak emeklilere verilmeyen ek ödemelerin bir an önce yapılmasını kaydetti. İlhami Tol, emeklilerin talep ve isteklerini şu şekilde sıraladı:

"Emeklilere çağdaş bir ülkenin onurlu yurttaşları olarak, insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlayacak maaş verilmeli. Emekliler arasındaki farklılıkların giderilmesi için 'İntibak Yasası' bir önce çıkartılmalı. İşsizliğin önüne geçilerek, çocuklarımızın ve torunlarımızın gelecek kaygısından uzak yaşamaları sağlanmalı. Kentlerde emeklilerin yaşamını kolaylaştıran düzenlemeler yapılarak, kimsesiz, yaşlı ve hasta emeklilerinin evlerinde bakımları sağlanmalı. Doğalgaz, elektrik ve temel gıda maddelerine yapılan zamlar geri çekilmeli. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm kamusal hizmetlerin parasız verilmeli. Sadaka kültürünü geliştiren yardım uygulamalarının terk edilmesini ve ülkede yaşayan herkesin kendi alın teriyle yaşamasını sağlayacak tedbirler alınmalı."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 16:49:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?