5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

'En çok fidan diken biziz'

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'nin dünya ölçeğinde en çok fidan diken ülke konumunda olduğunun altını çizerek, 5 yıllık plan kapsamında 2012 yılına kadar toplam 2 milyon 300 bin hektarlık alanı ağaçlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği' kapsamında, Türkiye genlinde olduğu gibi Mersin'de de fidanlar toprakla buluştu. Mersin Valiliği'nce Mersin'in merkez ilçesi Mezitli'ye bağlı Kuyuluk beldesinde oluşturulan 'Mersin Sevgi Ormanı'na, düzenlenen törenle kekik, zeytin, defne, harnup, fıstıkçamı, badem, biberiye ve nergis olmak üzere toplam 80 bin adet fidan dikildi. Törende konuşan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ağaçlandırma seferberliğinde 7'den 70'e herkesin büyük bir dayanışma örneği ortaya koyduğunu, bunun yanında da illerin birbiriyle yarıştığını vurguladı. Kahveci, bu kapsamda Mersin'in 2008 yılının en başarılı il seçildiğini hatırlattı. 2012 yılına kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanın ağaçlandırmayı hedeflediklerini kaydeden Kahveci, bozuk orman alanlarında gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.

Türkiye'de yılda ortalama 10 bin hektarlık ormanlık alanın tahrip olduğuna işaret eden Kahveci, sadece 2008 yılında rehabilite edilen ve yeniden ağaçlandırılan ormanlık alan miktarının 460 bin hektar olduğunu kaydetti. Kahveci, 2009 yılında 500 bin hektarlık bir alanı ağaçlandırmayı planladıklarını ve bu kapsamda da Türkiye'nin dünya ölçeğinde en çok fidan diken ülke olduğunu savundu.
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, kentin orman varlığı açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğunu belirterek, kentin yüzde 54'ünün ormanlık alan olduğunun ve söz konusu alanın da yüzde 52'sinin verimli topraklara sahip olduğunun altını çizdi. Vali Aksoy, "Bu yeterli mi, elbette ki değil. Bunu daha üst sıralara taşımak ve daha fazla üretim yapmak, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın daha iyi şartlarda yaşabilmeleri için ortak sorumluluğumuz" dedi.

'Mersin Sevgi Ormanı'nda toprakla buluşturulan fidanların ağaca dönüşmesinin ardından elde edilen ürünler ihraç edilerek hem Mersin hem de ülke ekonomisine katkı sunacağını, bunun yanında da bölge insanının ekonomisine artı değer kazandıracağını ifade eden Aksoy, "Bölgede bu ağaç türlerinin yetiştirilmesi, orman köylümüzün kendi kendine yetecek ekonomik gelire kavuşmasını sağlayacak ve kentlere göç etmesini de önleyecektir" diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl Mersin'in Gülnar ilçesinde meydana gelen ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan orman yangınını hatırlatan Aksoy, yanan alanlarda ilgili başlatılan rehabilite çalışmalarının sürdürüldüğünü ve bölgede yer alan köylerin çevresine de yangına dayanıklı ağaçların dikildiğini anlattı.

Konuşmaların ardından 'Sevgi Ormanı'nın oluşturulmasına katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara Vali Aksoy tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de, ağaçlandırma çalışmalarına katkı ve katılımlarından dolayı Aksoy'a bir plaket sundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 11:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?