5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

En pahalı suyu Mersinli içmiyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin'in hiçbir dönemde; 'Türkiye'nin en pahalı suyunu satan il' olmadığının altını çizerek, bazı büyükşehir belediyeleri tarafından suya yapılan zamlarla da kentin Türkiye sıralamasında gerilediğinin altını çizdi. Özcan, önümüzdeki süreçte suya zam yapma gibi bir düşüncelerinin olmadığını aksine mevcut su kullanım bedellerini indirme çabası içinde olduklarını söyledi.

Mersin'de su fiyatlarının çok yüksek olduğu yönündeki fikrin kamuoyunda oldukça yaygın olduğunu ve bu konunun bazı siyasi partilerce politikaya alet edildiğini kaydeden Macit Özcan, sudaki yüksek fiyatıysa Atıksu Arıtma Tesisi'nin yapımına bağladı.

Faturalara yansıtılan meblağın bir bölümünü atıksu arıtma bedelinin oluşturduğunu bunun yanında ilçe belediyelerin çevre temizlik gibi vergilerinin de söz konusu meblağ içinde yer aldığına dikkat çeken Özcan, su fiyatlarına 29 Mart yerel seçimleri öncesinde zam yapmadıklarını ve bundan sonraki süreçte de zam yapılmasına yönelik herhangi bir çalışma içinde de olmadıklarını kaydetti.

Özcan, "Fakat her ne hikmetse, yerel seçimlerin üzerinden daha 4 ay geçmişken başta İstanbul olmak üzere bazı büyükşehir belediyeleri ardı ardına suya zam yapmaya başladı. Yapılan zamların ardından da su fiyatları konusunda üst sıralarda yer alan Mersin, orta sıralara doğru gerilemeye başladı.

'Mersin Türkiye'nin en pahalı suyunu içiyor' diyerek siyaset yapmaya çalışanlar acaba bundan sonra ne diyecek çok merak ediyorum" dedi. Kentteki su fiyatlarını daha uygun bir seviyeye çekebilmek için çalıştıklarının altını çizen Özcan, konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Meclisi'ne bir teklif sunulduğunu ve yeni dönemde su fiyatlarında indirim yapılmasıyla ilgili konuyu tekrar ela alacaklarını vurguladı.

Kendilerini su fiyatları konusunda eleştirenlerin, telefon ve elektrik faturalarındaki artışlarla ilgili açıklama yapmaktan kaçınmasının düşündürücü olduğunu savunan Macit Özcan, "Ev telefonu ile 1 TL'lik görüşme yapan vatandaşın eline 19 TL'lik fatura geliyor. Madem halkın çıkarlarını savunuyorsunuz, o zaman telefon ve elektrik faturalarını da gündeme getirin. Fakat amaç halkın çıkarları değil de kendi siyasi geleceğinize prim yapmak olduğu için bu unsurları görmezsiniz" diye konuştu.

Geride kalan 10 yıllık zaman diliminde Mersin'de yaşayan insanların hiçbir zaman; 'Türkiye'nin en pahalı suyu'nu içmediğini iddia eden Özcan, gerçeklerin de gün gibi ortada olduğunu dile getirdi. "Mersin ne geçmişte, ne de günümüzde suyu en pahalı satan il olmadı" ifadesini kullanan Özcan, özellikle bazı büyükşehir belediyeleri tarafından yapılan son zamlarla birlikte kentin su fiyatı konusunda Türkiye sıralamasında daha da gerilediğinin altını çizdi.

Su konusunda oldukça önemli yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Özcan, şu anda kent merkezinde 600 kilometre uzunluğundaki tüm içme suyu şebeke borularını yenileriyle değiştirildiği bilgisini verdi. Özcan, bunun yanında son 5 yıllık süreçte başta Mezitli ilçesi olmak üzere tüm ilçe, belde ve köylerin büyük bir bölümünü Berdan suyuna kavuşturduklarını, ayrıca yapılan çalışmalarla kentin muhtelif bölgelerinde yapımına başlanan 63 bin tonluk 6 adet su deposunun da tamamlanma aşamasında olduğunu anlattı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 15:08:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat IP: 88.249.51.xxx Tarih : 24.07.2009 11:35:00

mersin belki en pahalı suyun satıldığı il olmayabilir ama ucuz satılan illerden birsi de değil birçok il ve ilçeden pahalı