8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

En ucuz konut Mersin'de

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Türkiye'de yaklaşık 300 bin emlakçı bulunduğunu ve bunların 200 bininin kaçak çalıştığını belirterek, sadece İstanbul'da 45 bin emlakçıdan 37 bininin kaçak olarak faaliyet gösterdiğini ileri sürdü. 

Madenli, Türkiye'de en ucuz konutun Mersin'de bulunduğuna dikkat çekerek, son yıllarda banka kredileri ile birlikte ev fiyatlarında ciddi artış görüldüğünü kaydetti.
 
Madenli, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, banka kredilerinin konut fiyatlarına etkisini ve Türkiye genelindeki kaçak emlakçılığın boyutlarını anlattı. 

Türkiye'de yıllardır en ucuz daire fiyatlarının Mersin'de bulunduğunu belirten Madenli, bunun, Mersin Serbest Bölgesi'nin kuruluş aşamasında, serbest bölge ile birlikte "Bütün dünyadaki malların vergisiz alınacağı" düşüncesiyle yapılan konutların fazlalığından kaynaklandığını söyledi. 

Bu düşünceyle birlikte müteahhitlerin Mersin'de hızla konut üretmeye başladığını hatırlatan Madenli, "Zamanla öyle bir tablo ortaya çıktı ki, Mersin'de 1 kişiye 2 konut düştü. Konut üretimi çok fazla olunca da, evler prim yapmamaya başladı. Son 2 yıl içerisindeki süreçte bankaların konut kredileri vermesi ve faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte konutların fiyatlarında da yükselme görüldü. Bu yükselme Türkiye'nin bütün illerinde görüldü ancak, buna rağmen yine Türkiye'de en ucuz konut Mersin'de. 

Türkiye'nin hiçbir yerinde kazalar ve köyler de dahil 85 metrekare konutu 30 bin YTL'ye bulamazsınız ve de gidip 100-150 YTL'ye kiraya ev tutamazsınız" dedi.
 
Türkiye'de kaliteli konut üretimi yapılması için müteahhitlik yasasının çıkartılması gerektiğine işaret eden Madenli, her önüne gelenin ev yapmasının önüne geçilmesi gerektiğini, bu işi bilinçli yapan müteahhitlerin sektörde kalması gerektiğini kaydetti. Yeni yasaya göre kaçak emlakçılık yaptığı tespit edilen kişilerin, 1 aydan 6 aya kadar hapis cezası ve para cezasıyla cezalandırıldıklarını vurgulayan Madenli, "Türkiye'de 18 odamız var, 18 odamızın dışında diğer illerin hiçbirinde oda yok, dolayısıyla bir karmaşa var. 

Şu anda İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş'in açıklamasına göre, İstanbul'da 45 bin emlakçı var ama, oda üyesi emlakçı sayısı 8 bin. Demek ki 37 bin tane kaçak emlakçı var. Bu sadece İstanbul'daki veriler. Türkiye geneline bakarsak, piyasada bu işi yapan ve bürosu olan 300 bin emlakçı varsa, bunun 200 bini kaçak. Yani 3'te 2'si kaçak. Bunun en büyük nedeni ise, denetimlerin yetersizliğidir" diye konuştu.
İha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2007 Pazartesi 13:44:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?