2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Enerjide doğal kaynaklara yönelmeliyiz

Mersin Üniversitesi Erdemli Uygulamalı Teknoloji İşletmecilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehmet Zile, enerji konusunda güneş ve rüzgar gibi doğal kaynaklara yönelmek gerektiğini söyledi.

"Ulusal Enerji Verimliliği Yılı" nedeniyle düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Zile, öncelikli olarak doğal kaynakların verimli kullanılması gerektiğini belirterek, "Son yıllarda bütün dünya enerji kaynağı olarak güneşe yöneliyor. Rüzgar enerjisine de yine son yıllarda yönelimler artmıştır. Bu enerji kaynakları doğal olduğu için çevreye de hiçbir zarar vermiyor" dedi.

Konuşmasında nükleer santrallere de değinen Zile, "Bazı kesimler buna karşı çıkıyor. Tabi ki nükleer santralin yapılacağı yer çok önemli. Turizm bölgesine yapılmasını arzu etmeyiz ama santrallere karşı da değilim. Bulgaristan, Yunanistan, Rusya ve İran'da nükleer santraller var. Bizde neden olmasın. Atom Enerjisi Kurumumuz tarafından çok müthiş çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.

Santral yapımında, Türkiye enerji tüketiminin ön sırasında bulunan İstanbul'a yakın bir noktanın seçilmesinin uygun olacağını düşündüğünü ifade eden Zile, "1 miligram uranyum, yaklaşık olarak İstanbul'un bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilir. Ancak dediğim gibi çok mükemmel güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor. Bütün güvenlik önlemleri de alındığı taktirde herhangi bir sakıncası yoktur. Yapmış olmak içinde santral yapmamak gerekir" dedi.

Ayrıca Bor madeninin ülkemizin önemli yer altı kaynaklarından biri olduğunu kaydeden Zile, "Dünya rezervlerinin yüzde 70'i Türkiye'de. Uzay teknolojisinde kullanılması gereken bir yakıt maddesi. Bizim bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Yurt dışına hammadde olarak veriyoruz, kazanan biz olmuyoruz. Son olarak şunu söylemek isterim ki, biz yinede doğal kaynaklara yönelmeyi tercih etmeyiz. Bu yönde projeler yapmalıyız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 14:46:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?