4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Engelliler sorunlarına çözüm arıyor

ENGELLİLER SORUNLARINA ÇÖZÜM ARIYOR

Mersin Ortopedik Engelliler Derneği (MERORTODER) Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Bakır, ortopedik engellilerin kendi başlarına bağımsız bir şekilde hareket edebilmeleri amacıyla başlatmış oldukları, 'Akülü Tekerlekli Sandalye Kampanyası'nın aynı zamanda da toplumsal bir dayanışma modeli kapsamında bir çözüm arayışı olduğunu söyledi.

MERORTODER tarafından, 'Bizim İçin Üzülmeyin Destek Olun' sloganıyla hayata geçirilen ve Mersin Valiliği tarafından da desteklenen; 'Akülü Tekerlekli Sandalye Kampanyası' ile birlikte ortopedik engellilere umut ışığı olunması amaçlanıyor. Kent genelinde 7 ay sürecek olan kampanyayla ilgili olarak, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dernek Başkanı Nalan Bakır, "Başlatmış olduğumuz kampanyaya Mersinliler destek verirse ne olur? Onlar yani ortopedik engelliler, hiç kimseye ihtiyaç duymadan tek başlarına dışarı çıkar. Caddelerde, parklarda başkasına ihtiyaç duymadan tek başlarına dolaşır. Okula gider, alışveriş yapar, bir işe girip çalışır, sokaklarda, parklarda bağımsız hareket edebilirler" dedi.

Ortopedik engellilerin, başta tıbbi cihaz olmak üzere sosyal ve ekonomik alanda talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilme adına dernek olarak 1997 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini anlatan Bakır, bu amaca ulaşabilmek için duyarlı insanların desteğine de ihtiyaç duyduklarını anlattı. Kampanyayla birlikte 1 adet akülü tekerlekli sandalye bedelinin 2 bin TL olduğunu açıklayan Bakır, isteyenin dilediği miktardaki parayı kampanyanın resmi yardım hesabı olan Ziraat Bankası Mersin Şubesi'nin 10644050-5002 hesabına yatırabileceğini dile getirdi.

Nalan Bakır, "Kampanya vasıtasıyla sağlanacak destekler sayesinde birçok engellinin, toplumun diğer bireyleri gibi üretime ve sosyal yaşama katılması; onların evde, okulda, işyerinde, sokaklarda; çevresiyle daha yakın ve daha sağlıklı bir iletişim kurmasını sağlanacak" diye konuştu. Neden akülü tekerlekli sandalye sorusuna da yanıt veren Bakır, ellerini hiç ya da yeterince kullanamayan omurilik felçlileri, kas hastalarının yanı sıra ileri derecede Motor Nöron hastasıyla günlük hayat içinde her gün eğitim ve iş gibi nedenlerden dolayı uzun mesafe kat etmek zorunda kalan engellilerin, bağımsız hareket edebilmek için akülü ve elektronik kumandalı tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını söyledi.

Bakır, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Ancak ülkemizin mevcut sosyal güvenlik uygulamalarının katı kuralları çok özel durumlar haricinde ihtiyaç sahiplerine akülü tekerlekli sandalye vermemektedir. Ekonomik maliyeti yüksek sayılabilecek bu hayati öneme sahip cihazlar, çoğunluğu ekonomik zorluklar içerisinde yaşayan ihtiyaç sahibi özürlüler tarafından temin edilememektedir. MERORTODER, Mersin'de yaşayan ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlarımızın bu sorunlarına çözüm üretmek amacıyla toplumsal dayanışma modeli çerçevesinde bir çözüm üretmeyi amaçlamaktadır."

ENGELLİLER SORUNLARINA ÇÖZÜM ARIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2010 Salı 15:48:04
Güncelleme :12 Ocak 2010 Salı 17:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?