2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Engelliler toplumdan destek bekliyor

Türkiye Görme Engelliler Derneği (TURGED) Mersin Şube Başkanı Fikret Özkaya, engelli engelsiz herkesin el ele, kol kola yürümesinden yana olduklarını söyledi.

2007 yılından bu yana Mersin'de faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Fikret Özkaya, bugüne kadar müzik gruplarıyla insanlardan para toplanmasına karşı olduklarını ve bu tür bir yaklaşımı da asla tasvip etmediklerini belirterek, farklılıklarını ilk günden itibaren ortaya koyduklarını ve ellerine makbuz alıp, kapı kapı dolaşarak asla bağış toplamadıklarını vurguladı.

Özkaya, şube bünyesinde oluşturulan tiyatro topluluğuyla birlikte; Mersin'de zedelenen görme engelli imajını değiştirme anlamında önemli bir açılım ortaya koyduklarını ifade ederek, sahneye konulan oyunların da toplumsal sorumluluklarını yerine getirmelerine yardımcı olduğunu dile getirdi.

2007 yılında "Engelliler Haftası" kapsamında, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde 300 görme engelliye beyaz baston dağıttıklarını hatırlatan Fikret Özkaya, bunun yanında görme engellilere meslek kazandırmanın da temel amaçları arasında yer aldığını belirtti.

Özkaya, bu noktada da Mersin'in merkez ilçesi Toroslar Belediyesi ve İŞKUR ile birlikte hazırlanan; 'Görme Engellilerin Topluma Entegrasyonu ve Engelsiz Yaşam' başlıklı projenin Avrupa Birliği'nden hibe almaya hak kazandığına dikkat çekti.

Projeyle birlikte görme engelliler için; bilgisayar, santral operatörlüğü, masörlük kurslarının yanı sıra engellilerin kendilerini idare etmesi anlamında bağımsız hareket ve psikolojik rehberlik eğitimleri düzenlendiğini kaydeden Özkaya, projeyle birlikte 80 kişiye eğitim verilmesi planlandığının bilgisini verdi.

Mersin ve yakın çevresinde yaşayan görme engellilerden sadece 300'üne ulaştıklarını anlatan Özkaya, ulaşılan kişilerle ilgili bilgilerin de dosyalandığını, buradaki amacın da engellilerin ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında sorun ve sıkıntılarına çözüm bulunması olduğunu söyledi. Özkaya, özel sektördeki engelli işçi kontenjanlarının çeşitli nedenlerden dolayı boşa çıkartıldığını, görme engellilere gerekli eğitim verilip, fırsat tanındığında neler yapabileceklerinin ortada olduğunu kaydetti.

Özkaya, "Son yıllarda engelliler alanında yasal düzenlemeler hız kazanmıştır. Biz bir yandan görme engellilere sahip oldukları haklarını anlatmak için eğitim çalışmaları yaparken, diğer yandan da toplumun değişik kesimlerini engelli ve engellilik konularında bilgilendirmeyi istiyoruz. Eğitim hayatının çeşitli kademelerinde öğrenim görmekte olan arkadaşlarımız var. Onlar eğitimlerini sürdürürken yanlarında olmak istiyoruz. Eğitim araç gereçlerinin temininden tutun da moral desteğine kadar her alanda ihtiyaçları giderilmeli ki, zaten normal öğrencilere göre ekstra zorluklar yaşadıkları eğitim hayatları iyice çekilmez bir hal almasın" dedi.

Bugüne kadar yapmış oldukları etkinliklerde hiçbir zaman onurlarından taviz vermediklerini belirten Özkaya, 18 ay gibi kısa bir zaman diliminde kendi hizmet binalarını satın alarak, Mersin'in nezih bir mevkisinde yer alan geniş, ferah ve kullanışlı bir hizmet binasıyla birlikte dernek çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Özkaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yürütmekte olduğumuz ve planladığımız faaliyetler için herkesin bir şekilde desteğine ihtiyacımız var. Kimileri maddi açıdan destekleyecekleri gibi kimileri de değerli fikir ve önerileriyle katkıda bulunabilirler. Hizmet adına çıktığımız bu yolda engelli engelsiz el ele kol kola yürüme niyetindeyiz."

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 14:50:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?