5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Engellilere uzay terapisi

Mersin'de ilk defa özel bir rehabilitasyon merkezi tarafından uygulamaya konulan; 'Uzay Terapi Metodu' ile engelli çocuklar yürüyüp koşabilmenin umudunu taşıyor.

Parlak Yıldızlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından uygulanan metodun temeliyse egzersiz fizyolojisine dayanıyor.

Engellilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda güç ve zaaflarına dayanan bir kuvvetlendirme programı olarak da öne çıkan sistem çocuğun ilerlemesi ve gelişimini hızlandırmasına da yardımcı oluyor.

Söz konusu sistemle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Parlak Yıldızlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Genel Koordinatörü Hakan Şentürk, 'Uzay Terapi Metodu'nun yoğun ve spesifik bir egzersiz programına dayandığını, tedavide patolojik reflekslerin elenmesinin yanında yeni, doğru ve işlevsel hareket paternlerinin yerleştirilmesinin de oldukça önemli olduğunu söyledi. Hakan Şentürk, "Elastik bant sistemi sayesinde birbirine bağlantılı; yelek, şort, dizlikler ve ayakbant bileşenlerini içeren yumuşak, propriosetif ve dinamik bir ortez olarak öne çıkan sistem; çocuğun ilerleme ve gelişimini hızlandırmak için yoğun egzersiz programlarımızda kombine ettiğimiz güvenilir ve etkili bir araçtır" dedi.

Sistemin yaklaşık 180 kilogramlık metal aksanıyla rehabilitasyon alanında çok büyük bir katkı sağladığını savunan Şentürk, zayıf kasların kuvvetlendirilmesinde kullanma fikrinin de 60 yıldan bu yana süre gelen ve önce Polonyalı dünyaca ünlü Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Dera tarafından geliştirildiği bilgisini verdi. Şentürk, "Mantık oldukça basit; zayıf kas yer çekimi kuvvetine karşı koymada başarısızdır. Buna göre egzersiz yapan engelli birey tamamen askıda tutularak ve ağırlık kuvveti ortadan kaldırılarak hasta hareket başlatabilir işte işin hikayesi de bundan sonra başlıyor. Düşük derecede uygulanan dirençle ve eklem hareket açıklığı arttırmak için verilen destekle birlikte kas grubunun kuvvetlenmesi ve fonksiyonel iyileşme elde edilebilir. Bu evrensel egzersiz ünitesinin sadece bir kullanım yoludur" diye konuştu.

Bilimsel testler sonucunda 'Uzay Terapi Metodu' ile deneklerin yüzde 90'nın uygulamayla birlikte kendi başına dönmeyi başardığına dikkat çeken Şentürk, bunu yanında deneklerin yüzde 49'nunu emeklemeyi öğrendiğini, yüzde 75'inin yardımsız oturmayı başardığını, yüzde 39'unun bağımsız ayakta durma yeteneğini kazandığını, bunun yanında da yüzde 33'ünün yardımcı cihazlar olmadan yürümeyi öğrenirken, yüzde 21'nin de bağımsız yürüme yeteneği kazandığı bilgisini verdi. Şentürk, sistemin merkezi sinir sistemini yeniden eğitmesinin yanında kişisel gelişimi iyileştirdiğini, kas tonusunu normalize ettiğini, dengeyi geliştirdiğini, vücudun ve uzayın farkında olmayı geliştirdiğini, zayıf kasları desteklediğini ve bunun yanında da güçlü kasların daha da güçlenmesi için direnç uyguladığını anlattı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 14:50:34
Güncelleme :17 Mayıs 2009 Pazar 14:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?