4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Erdemli'de kadınlara sağlık taraması

ERDEMLİ'DE 43 BİN 683 KADINA SAĞLIK TARAMASI

Mersin’in Erdemli İlçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Ali Yaman, 2006 yılının Mayıs ayından bu yana ilçe genelinde 15 yaş ve üstü bayanların sağlık konusunda bilinçlendirilmesi amacı ile yapılan çalışmalarda ulaşılan 43 bin 683 kişiye sağlık taraması yapıldığını söyledi.

Erdemli Öğretmenevi’nde Kadın Emek Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından kadınların eğitimine yönelik yapılan etkinlikte bir konuşma yapan Dr. Yaman, “Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un eşinin başkanlığında gerçekleştirilen sağlık bilgilendirme çalışmaları kapsamında 43 bin 683 kadına öncelikle Meme Kanseri’nden korunma ve diğer sağlık konularında sağlık ocaklarımız personelince düzenlenen eğitimlerle detaylı bilgiler verildi” dedi.

Proje kapsamında çalışmaların halen sürdürüldüğünü ifade eden Dr. Yaman, “Eğitim personelimiz tarafından projemiz köy ve mahallelerdeki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ayrıca bu çalışmalarda 119 kadına Meme Kanseri yönünden ileri tetkik yapmaya yönlendirilmiş ve 5 kadına meme kanseri teşhisi konularak tedavilerine başlanmıştır” diye konuştu.

Yeni başlayacak olan bir projelerinin bulunduğuna ve bununda çalışmalarına başlandığına dikkat çeken Dr. Yaman, “İlimizdeki Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) ve Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde 30-40 yaş arası kadınlara yönelik Rahim Ağzı kanserinden korunmada önemli yeri olan “Serviks Tarama” projesi başlatılacaktır. Bu projede 30-40 yaş kadınlarımızdan yılda 1 defa “PAP Smear Testi” alınarak sağlık kontrolünden geçirilmesi planlanmıştır” dedi.

Kadının gelecek nesillere sağlıklı birey yetiştirebilmesi için kendi sağlığını düşünmesi gerektiğini dile getiren Dr. Yaman, “Kadın sağlıklı olursa doğacak bireylerde sağlıklı olur. Doğumdan sonra da çocuğunu anne sütüyle beslemesi, bakımı, zararlı alışkanlıklarla sağlığını tehdit edecek şekilde davranmaması gibi nedenlerle kadınlarımızın zaten sorumluluğu çok büyük. Öyleyse bir kadının sağlıklı olması sağlıklı bireylerin yetişmesinde çok büyük yer tutar diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Dr. Yaman, eğitim çalışmalarından ve sunulan sağlık hizmetlerinden kadınların olabildiğince faydalanmaları gerektiğini de kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2010 Salı 11:14:01
Güncelleme :23 Mart 2010 Salı 11:58:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?