2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Erdemli'de kivi aşısı tuttu!

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Sinap Köyü'nde, alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan kivi, üreticinin yüzünü güldürüyor.

Türkiye'de daha çok Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgelerinin sahil şeridinde yetiştirilen kivi artık Akdeniz Bölgesi'nde de alternatif ürünler içinde yerini almaya başladı.

Sinap Köyü'nde 2 yıl önce kivi yetiştiriciliğine başlayan Mustafa Gök, kivi satışlarının yüzlerini güldürdüğünü belirterek, "Hasadı devam eden kivi şu an itibari ile 2 ile 3 YTL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Diğer üreticilerin aksine emeğimizin karşılığını alabildiğimiz için çok mutluyuz" dedi.

5 dekar kapama bahçede kivi yetiştirdiği yaptığını söyleyen Gök, "5 dekarlık bahçemde 250 kök kivi ağacı var. Bu yıl yaklaşık olarak bahçemizden 10 ton kivi elde edeceğiz. Bu rakam gelecek yıl kısmetse iki katına çıkacak. Kivi de tıpkı limon gibi soğuk hava deposuna alınabiliyor. Burada aylarca bekletilebiliyor, dayanıklı bir meyve. Ancak bizim yöremizde turfanda yetiştiriliyor, avantajımızda buradan kaynaklanıyor. Turfanda kivi ihracat içinde oldukça ideal. Kivi yetiştiriciliğini tercih etmemizin isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Köyde kivi üretimimin yaygınlaşması için gayret gösterdiğini vurgulayan Gök, "Tüccar bölgemizi yeni yeni tanımaya başladı. Çevredeki bahçelerde kivi yetiştiriciliği arttığında aynı oranda köyümüzde ekonomik canlanmada yaşanacak. Bu sebepten dolayı da diğer çiftçilerinde kiviye yönelmesi için meyvenin tanıtımını yapıyor, kendilerine elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum" dedi.

Çevre köylerin kiviye ilgi gösterdiğini de anlatan Gök, özellikle Sinap ve Karahıdırlı köylerinde kivi yetiştiriciliğinin ileriki yıllarda köylerin ekonomisine büyük katkılar sağlayacağına inandığını da kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 11:49:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?